След месеци очакване и подготовка, е време морското предизвикателство WIND2WIN

...
След месеци очакване и подготовка, е време морското предизвикателство WIND2WIN
Коментари Харесай

Първото уиндсърф предизвикателство по цялото българско Черноморие

След месеци очакване и подготовка, е време морското предизвикателство WIND2WIN за скоростно прекосяване сред граничните морски села Дуранкулак и Резово най-сетне да стартира.

В края на предходната година уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова, познати от сърф учебно заведение Акаша, оповестиха амбициозния си план за изминаването на дистанцията от към 300 км от най-северната до най-южна гранична точка на българското Черноморие, движени само от силата напразно.
Очаква се двамата да преминат дистанцията за 2 дни като съответната дата за старт ще бъде оповестена напълно скоро, няколко дни преди събитието. Тя зависи напълно от прииждащите ветрове, по които ще се движат, съпровождани от екип морски биолози.

" Вятърът е нашият най-ключов сътрудник. В момента в който той ни подари с нужната прогноза - посока север, североизток и мощ 8-10 м/с, тогава ще можем да стартираме и да се движим със междинна скорост на уиндсърфа – 35 км/ч. Очакваме това да се случи през идващите 10-15 дни ", изясни Илияна Стоилова, нежната половинка от тандема.

Целта е освен да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, само че на първо място – да се притегли вниманието на обществеността върху казуса със замърсяването на водите ни с пластмасови боклуци.
Маршрутът на WIND2WIN се трасира за пръв път и съставлява самобитен опит за сърфистите и целия екип на предизвикването. По цялата отдалеченост морските биолози на WIND2WIN ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще следят и локализират местата с плаващи морски боклуци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите типа делфини).

По този метод ще се добави пъзелът от информация, който да послужи като насочна точка за вземането на ограничения за справяне с казуса с пластмасовото замърсяване и привличане на публично внимание.

Всички, които се вълнуват по какъв начин ще се оправи екипът на предизвикването, ще могат да наблюдават онлайн координатите на уиндсърфистите в морето в действително време. Линк към GPS трак, както непрестанно възобновяване на информацията ще могат да бъдат открити в формалното събитие на адрес https://goo.gl/UMfDDg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР