След месеци обещания, увъртания, манипулации, взаимни обвинения между коалиционните партньори

...
След месеци обещания, увъртания, манипулации, взаимни обвинения между коалиционните партньори
Коментари Харесай

Петков призна, че е водил лично своя външна политика с цел вдигане на ветото за РСМ

След месеци обещания, увъртания, операции, взаимни обвинявания сред съдружните сътрудници и опити за заплашване против несъгласните, Кирил Петков най-накрая призна, че в действителност приготвя повдигането на българското несъгласие за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на РСМ, оповестява БГНЕС.

Вчера, в изявлението си пред bTV, в типичния си неразбираем и не напълно артикулиран жанр, той призна, че от много време е оставил външния министър Генчовска и нейния екип " безусловно независимо да движат нещата със Северна Македония ". В същото време, той изрази възторжено своя оптимизъм от постигнатите от Генчовска и екипа й предходната седмица резултати, като ги окачестви като " огромен прогрес ".

На въпрос каква е била задачата му преди месец да изиска от президента привикване на Консултативен съвет по националната сигурност, той се изпусна и сподели, че е желал да запознае останалите партии с новите оферти, които били идентични с постигнатото в този момент от екипа на Генчовска. Всичко това навежда на мисълта, че подготвяните от Кирил Петков и екипа му оферти са били " сугестирани ", евентуално от заинтригувани външни фактори, на преговорния екип на Министерство на външните работи.

В този смисъл, " отдръпването " на Петков от тематиката е единствено видимо и манипулативно, с ясната цел да се сътвори усещане, че компромисът е пристигнал от самите дипломати. Кирил Петков загатна също, че подготвяният компромис би бил " невиждан триумф " за България, тъй като вписването на българите в конституцията на РСМ щяло да се случи преди провеждането на първата междуправителствена конференция на Европейски Съюз за Северна Македония (което и е действителното започване на преговори), и че това щяло да бъде обезпечено от Европа.

Това е в действителност удостоверение, че готвеното съглашение ще бъде показано на българското общество като голяма победа и напълно припокриващо изискванията за повдигане на ветото от досегашната позиция. Това, несъмнено, не дава отговор на истината.

Припомняме, че досегашната българска позиция е напълно основана на извънредно ясно разказани условия и стадии в Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни препоръки по националната сигурност при президента. Редно е да се напомни и че главно място в Рамковата позиция има тематиката с обективизирането на общата история и прекратяването на фалшификациите, касаещи общи исторически фигури и събития.

Изрично упоменати условия за насрочване на първа междуправителствена конференция е намирането, от страна на Смесената историческа комисия, на контрактувани исторически разкази за Гоце Делчев, Илинденското въстание и ВМРО/ВМОРО, както и приемането на проект график от страна на управляващите в Скопие за смяна на учебниците по история, в които да бъдат вписани контрактуваните разкази. Освен това, се планува и договарянето на съответни дати за общо отбелязване на събитията и личностите, по които е реализирана договореност.

Не на последно място е и изискването при отбелязване на събития и персони, по които е реализирана договореност, политическите фигури, представителите на държавни институции в Република Северна Македония, както и на медиите, финансирани от държавния бюджет, да базират своите публични изказвания и мнения на контрактуваните от Историческата комисия текстове.

Изрично упоменати предварителни условия са и задействане на развой на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани заради българското им самосъзнание; задействане на развой на осветляване на сътрудниците от днешна Република Северна Македония на службите за сигурност на някогашна Югославия; предприемане на систематични ограничения за унищожаване от табели и надписи върху монументи, паметни плочи и здания на текстове, насаждащи намерено ненавист към България, - да вземем за пример такива, съдържащи квалификации като " българския фашистки окупатор ".

В по-общ аспект, ясно упоменато изискване за утвърждение на Преговорната рамка от страна на България е и добросъседството да попада като водоравен аршин в границите на целия развой на присъединение на РСМ.

Дано Кирил Петков и неговите съветници да осъзнават, че въпросните условия са наложителни атрибути на каквото и да е компромисно съглашение за смяна на позицията във връзка с Северна Македония и повдигането на българското несъгласие. Каквито и " гаранции " да получат, в случай че всъщност наличието на планове компромис е изпразнено от главните детайли на досегашната българска позиция, изключително в частта ѝ, обвързвана с историческите въпроси, представянето му като " голям триумф на българската дипломация " би било в най-хубавия случай следващата безсмислица от страна на българския министър председател. За страдание, в този съответен случай и по тази съответна тематика, с съдбовни за националните ни ползи последици.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР