Конфликт във Върховния съд на Израел заради противоречивата съдебна реформа

...
След месеци на протести срещу силно противоречивата съдебна реформа на
Коментари Харесай

След месеци на протести срещу силно противоречивата съдебна реформа на твърдолинейното израелско правителство се провежда историческа конфронтация.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Всичките 15 съдии от Върховния съд се събират за първи път, за да изслушат петиции срещу законова поправка, която ограничава собствените им правомощия.

Хиляди израелци се събраха на митинг пред съда в Йерусалим в понеделник вечерта в подкрепа на съдиите.

Критиците твърдят, че този ход ще отслаби съдебната независимост и демокрация.

"Искаме да сме сигурни, че [съдиите] не са уплашени от всички заплахи, които това правителство отправя", каза Ярон, баща на- двама от крайбрежния град Нетания. „Тук става въпрос за демокрация.“

За Орли, която дойде от Модиин с приятеля си, беше по-емоционално. Тя смяташе, че основният характер на Израел е заложен на карта.

"Нашите майка и баща бяха в Холокоста. Ние се борихме за тази страна", каза тя. „Не можем да позволим на правителството да прави каквото си иска. Няма къде другаде да отидем.“

Каква е кризата в Израел?

През юли г. националистическо-религиозната управляваща коалиция, водена от министър-председателя Бенямин Нетаняху, прокара важна промяна като част от своята радикална съдебна реформа.

Тя отмени способността на всички съдилища блокират правителствени действия и назначения, като използват правния стандарт, че са били „неразумни“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР