Анализ: Битката за Върховния съд на Израел отнема пауза, но далеч не е приключила

...
След месеци на протести и драматичен ден в Западен Йерусалим,
Коментари Харесай

След месеци на протести и драматичен ден в Западен Йерусалим, когато израелското правителство прокара законопроекта си за отслабване на властта на Върховния съд, всички страни изглежда си вземат почивка, за да се обединят и да изготвят стратегия за това, което следва.

Върховният съд реши в сряда, два дни след приемането на законодателството от Кнесета, че ще разгледа жалба срещу новия закон – но датата на съдебното заседание е определена за септември.

И така, непосредствено след един от най-горчивите вътрешни спорове в Израел, малко отговори могат да бъдат дадени относно бъдещето на това, което опозицията нарече „вътрешен преврат“, воден от премиера Бенямин Нетаняху.

Евентуалното решение на Върховния съд през септември може да „доведе до конституционна криза“, обясни Алисън Каплан Зомер, журналист, отразяващ политиката за израелския вестник Haaretz.

„Различни [израелски правни] експерти казват, че [и двата] висшият съд е вероятно или малко вероятно да го отмени“, каза Зомер. Може също така да ограничи обхвата на новата клауза или да я остави недокосната.

Основна трудност при прогнозирането на следващите стъпки на правителството и неговите опоненти е относително слабото ръководство от всички страни и липсата на ясна стратегия за бъдещето.

Йедидия Стърн, президент на Института за политика на еврейския народ, посочи, че има смесени послания, идващи от най-високопоставените лидери на твърдо дясната правителствена коалиция.

„Нетаняху каза на Байдън на английски, „Няма да [прокарвам по-нататъшни съдебни реформи без широк консенсус]“, но на иврит партньорите, от които той зависи [за да остане заедно коалицията му] казаха, че ще продължат напред“, каза Стърн, имайки предвид коментари, направени от крайнодесни членове на коалицията, обещаващи да приемат допълнителни закони, които биха поставили повече власт в ръцете на министър-председателя и Кнесета и далеч от Върховния съд.

Мигове преди окончателното гласуване в понеделник на така наречения законопроект за „разумната клауза“ нестабилността на коалицията на Нетаняху беше напълно изявена, докато той седеше мълчаливо между своите министри на отбраната и правосъдието, докато дебатираха пред камерите – единият го призоваваше към компромис, а другият го призоваваше да продължи напред.


Йонатан Фрийман, професор по международни отношения в Еврейския университет, разглежда нежеланието на членовете на коалицията на Нетаняху за компромис като знак, че „може би очакват избори скоро“ и следователно се обръщат към по-поляризираните си политически бази, а не към по-широк кръг от израелската общественост.

Според Стърн, „78 процента от населението казва, че не искаме промяна без широко съгласие сега, така че не знам дали коалицията – 64 членове на Кнесета – ще се вслуша в огромното мнозинство от израелците и ще спре да върви напред.“

Десният списък с желания

В горната част на списъка с желания на коалицията на Нетаняху, когато Кнесетът се върне от лятната си ваканция през октомври, са законопроекти, които ще позволят на правителството да назначава съдии и да отхвърля решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

„Те искат контрол върху това кой става съдия и кой става главен съдия в Израел“, каза Зомер. „[Те искат] да отменят законодателната власт – да кажат, че Кнесетът с обикновено мнозинство може да отмени всяко решение на Върховния съд, което по същество отнема цялата власт на съда.“

Що се отнася до вече приетото законодателство, едно ключово въздействие е, че управляващата коалиция вече може да назначава или уволнява назначени от правителството лица, без съдът да отменя такива решения като „неразумни“. Върховният съд направи подобно нещо през януари, когато постанови, че ключовият съюзник на Нетаняху Арие Дери не може да бъде назначен в кабинета поради предишни присъди.

Самият Нетаняху може да се възползва – той е съден от 2020 г., обвинен в извършване на измама и приемане на подкупи, обвинения, които той отрича.

„Имаше открити призиви от десни министри за уволнение на главния прокурор“, каза Зомер, добавяйки, че това може да доведе до назначаването на нов главен прокурор, който оттегли обвиненията срещу Нетаняху.


Реакцията на протестиращите

За десетките хиляди израелци, които излязоха на улицата срещу законодателството, следващите стъпки са несигурни.

Според Йифтах Голов, лидер на влиятелната протестна група Brothers in Arms, ръководена от бивши войници и резервисти, ситуацията е „хаотична“.

Повече от 10 000 войници вече са подписали публични писма, че ще бойкотират службата в резерва.

Въпреки масовия характер на протестното движение, най-добре илюстриран от стотиците хиляди израелци, които протестираха спонтанно след уволнението на министъра на отбраната Йоав Галант през март – което Нетаняху по-късно отмени – Голов каза, че има таен „стратегически план“, който е направен с „други големи групи от протестното движение“.

„[След уволнението на Галант] ние написахме много продължителен стратегически план“, каза Голов. „Без да навлизаме в подробности, … изчакайте нови изненади [и] нови дейности в нашата арсенал.“

Това, каза Голов, е част от „война за защита на демокрацията“ и спасяване на Израел от това да стане „фашист“.

Не е ясно колко още израелците ще търпят сегашното ниво на вътрешни борби и дисфункция на правителството.

Проучване на израелския телевизионен канал 13 в сряда установи, че повече от половината анкетирани израелци се страхуват от гражданска война, докато 28 процента обмислят да напуснат страната в светлината на реформите в съдебната система.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР