След месеци на недоволство, протестиращите в Шри Ланка свалиха президента

...
След месеци на недоволство, протестиращите в Шри Ланка свалиха президента
Коментари Харесай

Бунтът в Шри Ланка прерасна в ликуване след свалянето на властта

След месеци на неодобрение, протестиращите в Шри Ланка смъкнаха президента и държавното управление на страната. Държавният глава разгласи, че ще се отдръпна, откакто хиляди щурмуваха резиденцията му и подпалиха къщата на премиера.

Гняв, който прераства в тържествуване. След сполучливия взлом протестиращите се настаниха в президентската резиденция и оповестиха, че няма да я изоставен, до момента в който президентът Готабая Раджапакса не се отдръпна от ръководството.

Преди щурма президентът и министър председателят били отведени на безвредно място отвън столицата. Държавният глава изразил подготвеност да се отдръпна на 13 юли.

Протестите в Шри Ланка започнаха преди месеци, когато страната се оказа на ръба на банкрута.

До срутва на стопанската система се стигна поради пандемията, която изцяло блокира приходите от туризма. Оказа се, че Шри Ланка към този момент не може да внася храна, гориво и медикаменти. Заради неналичието на лекарства и съоръжение в лечебните заведения се отсрочват интервенциите. Училищата са затворени. Преди две седмици запасите от гориво на страна свършиха. Продажбата на бензин за персонални коли беше спряна.

Инфлацията е в страната е към 55%. От началото на годината цените на храните са скочили 5 пъти. През май Шри Ланка изпадна в несъблюдение на външните си задължения, които възлизат на повече 51 милиарда $.

От ОНН предизвестяват, че страната е изправена пред филантропична рецесия.

Следващите дни ще бъдат извънредно сложни. Президентът се съгласи да подаде оставка, само че ще забележим дали това ще се случи. Наистина не знаем какво ще се случи, сподели Бавани Фонсека, Център за политически проучвания, Шри Ланка.

Със промяната на ръководството хората се надяват, че животът им ще се усъвършенства. Но анализаторите не са толкоз оптимистични. Те предвиждат, че даже на страната да бъде отпусната финансова помощ извън, ще минат месеци, до момента в който се усети смяна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР