След месеци на живот в окопи и бункери близо до

...
След месеци на живот в окопи и бункери близо до
Коментари Харесай

Страхът отстъпва за украински доброволци, за които войната е "просто работа"

След месеци на живот в окопи и бункери покрай югоизточната фронтова линия на Украйна, Артем и бойните му приятели са изгубили страха, който в миналото са изпитвали, написа " Ройтерс ".

Войната идва на приливи и отливи за 30-годишния доброволец от дребен град покрай Чернигов, в северната част на страната, който попадна под блокада при започване на пълномащабната съветска инвазия в Украйна преди повече от година и беше окупиран за малко.

Въпреки постоянния звук от артилерията и бръмченето на хеликоптери в последно време нещата са относително спокойни за неговата група, ситуирана покрай съветските позиции.

Войниците прекарват огромна част от времето си, като се взират в далечината през бинокли, чакат, слушат, гледат смарт телефоните си, разчистват калта и ревизират оръжията си - в това число картечници, предоставени от Съединените щати и Германия.

Последната съветска офанзива беше преди към месец, когато към 30 съветски бойци бяха убити от две картечници, сподели командирът на групата Дмитро.

" Ройтерс " не може без значение да удостовери информацията от бойното поле.

" Тук постоянно има заплаха, само че с времето човек привиква с нея и всички сетива като че ли се изострят ", сподели Артем пред " Ройтерс " по време на скорошно журналистическо посещаване на позицията.

" Човек към този момент не усеща страха, който е имал първоначално ", добави Артем, който е основан в региона на Източен Донбас от към шест месеца. Той и бойните му приятели, най-вече доброволци, се сменят постоянно в окопите, четири дни са там, четири дни почиват.

Те споделят позицията си с котка и нейните седем котенца, които оказват помощ да се понижат мишките.

" Просто работа "

Тесните окопи са изкопани надълбоко в земята, подсилени тук-там с торби с пясък.

Землянките са тесни, само че обезпечават леговище от артилерийски обстрел, минохвъргачки и оръжия, пускани от дронове.

" Имаме къде да се храним, да спим, имаме покрив над главите си. Не мисля, че ни би трябвало доста повече тук, откакто сме покрили потребностите си ", сподели Артем, който уточни единствено първото си име от съображения за сигурност.

" Можеш да спиш, можеш да ядеш и се оказваш в заблуда за сигурност. Нищо друго няма значение. "

Той се причислява към боевете с руснаците скоро след началото на нашествието, стимулиран от национализъм и предпочитание да отбрани своите родители, другари и другарка.

 Жители бягат от Херсон след съветски удари и предизвестия Жители бягат от Херсон след съветски удари и предизвестия

" С течение на времето, когато схванеш, че всички те са в сигурност, това просто се трансформира в работа. "

Не се е прибирал известно време, предпочитайки да изчака края на спора, с цел да не бъде върнат назад в окопите, когато отпускът му свърши.

Украинските управляващи възнамеряват да стартират огромна контраатака през идващите седмици.

Дотогава Артем и другарите му чакат и се приготвят за идната битка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР