След месеци колебания дали да участва лично в срещата на

...
След месеци колебания дали да участва лично в срещата на
Коментари Харесай

Може ли Путин да бъде арестуван в ЮАР?

След месеци съмнения дали да взе участие персонално в срещата на върха на страните от БРИКС, президентът на Русия Владимир Путин в последна сметка е решил, че няма да пътува до Южна Африка. Срещата е идния месец. Това заяви в сряда президентството на Южна Африка, което е хазаин на срещата.

Според опозиционния съветски уебсайт " Медуза ", Путин се е отказал да пътува до столицата ЮАР Йохансбург, откакто през март Международният углавен съд в Хага издаде заповед за ареста му поради военни закононарушения, осъществени в Украйна.

В същото време представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли Русия да споделила на домакините, че възможен арест на Путин би означавал оповестяване на война. Песков сподели пред кореспонденти обаче, че всички са разбрали - без да им е обяснено, какво би означавал опит за нарушение на правата на Путин, съобщи " Ройтерс ".

Представяне в локален съд, оповестено във вторник, сподели, че южноафриканският президент Сирил Рамафоса е изискал позволение от Международния углавен съд Путин да не бъде задържан, до момента в който е в Йоханесбург, защото това би означавало оповестяване на война.

Южна Африка би трябвало да бъде хазаин на среща на върха на клуба на нациите БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - идващия месец, на която са поканени да участват всички държавни глави на тези страни.

Припомняме, че за съветския президент беше издадена заповед за арест от Международния углавен съд по съмнение за осъществяване на военни закононарушения, свързани с отвличането и депортирането на деца от Украйна по време на войната, стартирана от Русия през февруари 2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР