След месец консултации не виждам резултат за правителство, бяха първите

...
След месец консултации не виждам резултат за правителство, бяха първите
Коментари Харесай

Румен Радев към Стефан Янев: След месец консултации не виждам резултат за правителство

След месец съвещания не виждам резултат за държавно управление, бяха първите думи на президента, откакто одобри управлението на най-малката парламентарна група в Народно събрание, тази на " Български напредък ", на съвещания за съставяне на кабинет цялостен месец след началото им.
 
Румен Радев уточни, че умишлено е дал повече време на обединенията, само че вместо да вземат решение неотложните проблеми на хората, партиите изгубили часове за коригиране на Изборния кодекс. Стефан Янев пък го увери, че още има късмет за кабинет, само че държи да се подпише съдружно съглашение преди сформирането му.
 
" От началото на консултациите измина към този момент месец, предоставих задоволително време на парламентарните партии да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят рационален консенсус за сформиране на кабинет, само че не виждам резултат в тази посока ", съобщи президентът пред Стефан Янев, който отиде на последния кръг от консултациите с парламентарните сили дружно с Виолета Комитова и Георги Самандов.
 
" Вместо да се ангажира със сформиране на държавно управление, да се занимава с проблемите, които директно касаят българските жители, да се концентрира върху проектозаконите по Плана за възобновяване и резистентност, попълването на персоналния състав на органи с изминал мандат и други значими проектозакони, Народното събрание реши да се занимава с Изборния кодекс ", разкритикува партиите в Народно събрание Румен Радев.
 
" Дали това е главният приоритет на обществото ни, както и четиричасовият спор за наименованието на закона, надълбоко се колебая ", добави той.
 
" Далновидната и рационална политика и политическо държание изискват поредност и припокриване на декларираните позиции с действителните дейности ", сподели президентът.
 
Радев означи декларираната подготвеност от " Български напредък " да водят разговор с всички парламентарни сили за сформиране на държавно управление и изиска да узнае какви цели ще следват от БВ, в случай че получат мандата, за осъществяването на тази поръчка. Той попита още по какъв начин си показват възможен експертен кабинет и дали изобщо има късмет за съставяне на постоянно държавно управление.
 
Бившият длъжностен министър председател и някогашен президентски секретар Стефан Янев се съгласи с мнението на президента, че парламентарните партии не се занимават с значимите за хората проблеми.
 
" Не тръгнахме да търсим борба, нови разграничителни линии, а зададохме звук на съдействие и разговор ", стартира Янев, описвайки държанието на своята група.
 
" Най-важното решение е да се сформира болшинство, което да поддържа кабинет, тъй като, повтаряйки предизборната изразителност, внушенията, че отивайки на предварителни избори, ще решат някакви проблеми, теснопартийни, само че проблеми, които вълнуват обществото, няма да бъдат решени ", сподели водачът на " Български напредък ". Той счита, че в Народното събрание към този момент има условия за разговор и към момента " има вяра този разговор да даде резултат ".
 
" Водеща да бъде структурата на новото държавно управление, не името му, правилата и целите му, и хоризонтът, до който ще работи това държавно управление ", изясни визията си Янев в отговор на президента.
Той се разгласи за наложително сключване на съдружно съглашение с ясни правила по какъв начин действа обединението и с ясни цели, в случай че се стигне до съставяне на държавно управление.
 
Според него водещото е не дали държавното управление ще бъде наречено експертно, а е въпрос на технологии коя партия ще предложи политически лица или специалисти. Янев уточни, че въпросът за това кои да са специалистите е на идващ стадий.
 
Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев е последният представител на парламентарна група, който влезе на диалог при президента с екипа си преди връчването на първия мандат за държавно управление. Със срещата сред Радев и някогашния му длъжностен министър председател и секретар приключва цикълът на политическите съвещания, траяли съвсем два месеца.
 
А откритата част за медиите сред двамата досегашни съратници беше рекордно къса - не повече от петнадесетина минути, съпоставено с предходните съвещания с ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Демократична България, които бяха предавани съвсем от самото начало.
 
До този миг Янев нееднократно е изразявал подготвеност да образува държавно управление с третия мандат, в случай че го получи БВ, на експертна и програмна основа. Президентът пък от своя страна още преди седмица съобщи, че ще връчи третия мандат след Нова година, в случай че се стигне до подобен, тъй като не желае българите да вървят на избори през януари и февруари.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР