След месец и половина безплодни разговори с ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС е

...
След месец и половина безплодни разговори с ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС е
Коментари Харесай

Борисов в партер. Габриел – на борсата

След месец и половина безплодни диалози с ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС е в поза сутерен, а първият мандат с кандидат-премиер Мария Габриел лети към пропастта.

Грешките, които направи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, бяха капитални, само че главната е да изиска посредством Габриел оставка на основния прокурор, когато страната на практика е на автопилот – длъжностен кабинет.

Въпросната оставка можеше да бъде поискана доста по-рано, когато я желаеха от Демократична България, или – малко по-късно – когато се образува постоянен кабинет.

Целият дневен ред и на парламент, и на страна сега е във Висшия правосъден съвет и раздора Гешев – Сарафов.

Ако е било планувано, ще да е планувано в Кремъл. Но по-скоро е плод на нелепост и извънредно наклоняване на ПП-ДБ.

Разбира се, когато се накланяш повече от учтиво кимване, получаваш неприятно обслужване.

Няма да подкрепим първия мандат. Започваме да работим за втория, който го виждаме като единствената опция България да не върви на шести избори.

Това разгласи Кирил Петков след среща на парламентарната група на обединението ПП-ДБ.

Съвсем предстоящо.

И различен да беше, това би сторил от позицията на втория, който е сложил в сутерен първия.

Христо Иванов пък продължи, че стартират съвещания с всички политически сили в Народното събрание за тяхната подготвеност да поддържат съответни промени в Конституцията.

Ситуацията от последните дни удостоверява нашата позиция, че българската политическа и институционална система не може да се възстановява без дълбока смяна в Конституцията във връзка с Висш съдебен съвет и Прокуратурата, сподели Иванов.

Всичко останало дава къси съединения, тъй че ще стартираме този диалог, с цел да забележим има ли политическа база, на която да се образува конституционно болшинство, с цел да бъде осъществен вторият мандат, добави Иванов.

Той посочи, че ще беседват с всички политически сили, в това число и с „ Възраждане “, нещо, което Мария Габриел и ГЕРБ-СДС не направиха.

Който е дал ум на Борисов да желае посредством Габриел оставката на Гешев като приоритет №1 на бъдещия правосъден министър в някакво хипотетично и – явно, неслучващо се държавно управление, би трябвало неотложно да напусне политиката.

А другояче – Гешев е за Висш съдебен съвет, Сарафов – също.

Но Висш съдебен съвет е с изминал мандат.

Габриел е на трудовата борса, откакто подаде оставка като еврокомисар.

(Освен в случай че ПП-ДБ не я предлагат за техен кандидат-премиер.)

И България, несъмнено, е с изминал мандат, уви.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР