След Мексико и Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Еквадор,

...
След Мексико и Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Еквадор,
Коментари Харесай

Мексико и Никарагуа скъсаха дипломатически отношения с Еквадор

След Мексико и Никарагуа скъса дипломатическите си връзки с Еквадор, откакто еквадорски служители на реда нахлуха в посолството на Мексико в Кито, с цел да задържат упрекнатият в корупция някогашен еквадорски вицепрезидент Хорхе Глас, който беше потърсил леговище там, оповестява Агенция Франс Прес.

Левите държавни управления от Бразилия до Венецуела през Чили също осъдиха дейностите на Еквадор. Повечето от тези страни цитираха Конвенцията от Виена, която подсигурява неприкосновеността на посолствата.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро, която е краткотраен ръководител на Общността на латиноамериканските и карибските страни, прикани за незабавно съвещание в понеделник.

Организацията на американските страни изрази противоречие с всякакво деяние, което нарушава или компрометира ненакърнимостта на дипломатически представителства.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикува нарушаването на интернационалното право и на суверенитета на Мексико след нахлуването на еквадорските служители на реда в мексиканското посолство в Кито. Той съобщи, че ще отнесе въпроса до Международния съд.

По-рано тази седмица консервативното еквадорско държавно управление на президента Даниел Нобоа разгласи мексиканския дипломат за личност нон грата.

Вчера постройката на мексиканското посолство беше обкръжена от полиция. Знамето на Мексико беше свалено от водача в двора ѝ. Според мексиканското държавно управление дипломатите и техните фамилии ще могат да изоставен страната с цивилен полети с поддръжка на другарски посолства.

54-годишният Глас пък беше трансфериран през вчерашния ден в строго охраняван затвор в Гуаякил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР