След мащабно съкращаване на добива от Москва и Рияд цените

...
След мащабно съкращаване на добива от Москва и Рияд цените
Коментари Харесай

Русия реши да “добие” Байдън преди изборите

След огромно редуциране на добива от Москва и Рияд цените на петрола скочиха до 100 $ за барел. Освен това Русия забрани износа на гориво. На този декор цените на бензина в Съединени американски щати внезапно се повишиха. Белият дом се чуди какво да прави: половината от личните му ресурси към този момент са продадени на международните пазари, в опит да смъкват вътрешните цени. Сега запасът е привършен и всичко това може изцяло да съсипе рейтинга на Байдън преди изборите.

До 150 на барел

Русия е понижила производството с 300 хиляди барела на месец до края на 2023 година, Саудитска Арабия с милион. Скорошните наводнения в Либия също прекъснаха доставките, което увеличи в допълнение цените.

ОПЕК+ предвижда международен дневен недостиг от 3,3 милиона барела през четвъртото тримесечие, а “Брент ” решително се движи към границата от 100 $.

Предлагането е арестувано на фона на възходящото търсене. Международната организация по енергетика пресмята, че международното ползване на изкопаеми горива е достигнало рекордните 103 милиона барела дневно през юни.

Наблюдатели пресмятат какъв брой ще завоюва Русия от това. Прогнозите на Киевската школа по стопанска система (КШИ): 17 милиарда $ в допълнение тази година и 33 милиарда $ през идната година.

Горивата нарастват

Съответно цените на бензина и дизела скочиха до небето. В чужбина те към този момент наближават четири $ за галон. Миналогодишният връх беше пет.

Съединените щати са най-големият производител на нефт в света, само че потенциалът на рафинерията е намалял с 900 000 барела дневно от края на 2019 година, съгласно Министерството на енергетиката. Тъй като потреблението на сила се усилва, запасите както от петрол, по този начин и от бензин понижават.

Освен това рафинериите изпитват дефицит на недопечен нефт, който е най-подходящ за произвеждане на дизелово гориво. Предприятията усилват производството на авиационно гориво в гонене на облага в подтекста на възраждането на въздушния превоз. Галон дизел в Съединени американски щати в този момент коства 4,58 $ (преди месец - 4,34).

Решението на Русия през септември да ограничи износа на бензин и дизел за неопределен срок, с цел да стабилизира вътрешния пазар, наля масло в огъня.

Резервът беше прахосан

В Съединени американски щати прогнозите са много мрачни. Така ръководителят на най-голямата компания за произвеждане на шистов нефт в страната “Континентал Ресурс ” Дъг Лоулър не изключи котировките да се повишат до 120 или даже 150 $.

Скъпият бензин е непрекъснато главоболие за администрацията на Байдън. Рейтингите на президента се сринаха през лятото на 2022 година, когато цените доближиха съвсем пет $ за галон. Историята може да се повтори.

Белият дом бързо търси най-малко краткотрайно решение на казуса, само че на практика не са останали принадлежности за събаряне на котировките.

През цялата 2022 година интензивно се разпродаваха първични материали от стратегическия запас - оттова изтекоха 180 милиона барела. Това оказа помощ, само че запасите се заковаха на най-ниските си равнища от 1983 година Сега са 346,8 милиона барела, а бяха 600.

В резултат на това има двойно стеснение: разпиляването на стратегическия запас е различен отрицателен сигнал за петролния пазар.

„ Президентът изхвърли повече от 40% от запасите нефт за незабавни случаи, извънредно рисков ход поради възходящата му непопулярността му. И той не може да го направи още веднъж, тъй че настоящето повишаване на цените ще навреди още повече на рейтингите му “, написа вестник “Хил ”.

Съмнителна политика

Преизбирането на Джо Байдън е под опасност, съобщи изследователската компания “Клиървю ” отчет от септември.

" Цените на бензина ще продължат да порастват, тъй като това зависи от фактори отвън контрола на американската администрация. Всичко тук се дефинира от международния пазар и позицията на водещите производители ", припомнят анализаторите на компанията.

Байдън непрекъснато е упрекван, че неговите неразбираеми климатични политики подкопават енергийната сигурност на Съединени американски щати. По този метод той забрани сондирането на повече от 10 хиляди акра в Аляска. Освен това тази зона е особено основана при положение на разнообразни проблеми.

Високите цени нормално тласкат производителите на шистов нефт да усилят производството, само че при Байдън това няма да се случи.

„ Чувството е като че ли той е оковал петролната и газовата промишленост. Нищо не удря по-силно потребителите от цените на бензина. Когато Байдън встъпи в служба, той беше 2,39 $ за галон, в този момент съвсем 60 на 100 по-скъп “, отбелязва “Хил ”.

Ако цените на петрола останат на сегашните равнища или се покачат преди президентските избори, републиканците ще подлагат на критика Байдън за съзнателно ограничение на добива, предизвестява изданието.

Освен това политиката на Белия дом е, че администрацията ще изисква възходящото търсене да бъде посрещнато в страна производител с доста по-ниски стандарти за излъчвания от Съединените щати. В резултат на това климатът също ще пострада. Избирателите ще ще напомнят на Байдън и това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР