След мащабно разследване на националната сигурност във Великобритания в ареста

...
След мащабно разследване на националната сигурност във Великобритания в ареста
Коментари Харесай

Българи в ареста във Великобритания, работели за руските служби за сигурност и шпионирали в полза на Русия

След огромно следствие на националната сигурност във Англия в ареста попаднаха трима българи. Обвиненията против тях са за шпионаж в интерес на Русия.

Подсъдимите, всички български жители, бяха арестувани през февруари и от този момент са в ареста. Твърди се, че са работили за съветските служби за сигурност.

Те са упрекнати в владение на подправени документи за идентичност с „ непозволени планове “.

Документите включват паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвинени са били задържани според Закона за формалните секрети от детективи за битка с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Те са:

Орлин Русев, 45 година, от Грейт Ярмут, Норфолк
Бизер Джамбазов, 41 година, от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 година, от същия адрес в Хароу

Триото живее в Обединеното кралство от години, работи на разнообразни работни места и живее в редица крайградски парцели.

Русев има история на бизнес покупко-продажби в Русия, пишат от BBC  Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и прекарва три години в техническа роля във финансовите услуги.

Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е имал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали.

Русев, чийто финален адрес е крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут, също декларира, че в миналото е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

В Хароу някогашни съседи разказват Джамбазов и Иванова като двойка. Той бил водач на лечебни заведения, а Иванова – лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата се местят в Обединеното кралство преди към десетилетие и ръководят социална организация, предоставяща услуги на българите, в това число запознаването им с „ културата и нормите на английското общество “.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването по време на изборите в България на жители, живеещи в чужбина.

Говорейки пред BBC, съседи от две къщи, населявани преди от двойката, споделиха, че са носели пайове и торти като дарове.

В последния им дом в Хароу съседите настояват, че детективите са прекарали доста време в претършуване с очевидно полицейско наличие повече от седмица.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те към момента не са се оправдали по обвиняванията.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР