След машинното, ще бъде посечено и електронното гласуване. След отмяната

...
След машинното, ще бъде посечено и електронното гласуване. След отмяната
Коментари Харесай

Манолова за машинното гласуване: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лeва

След машинното, ще бъде посечено и електронното гласоподаване. След анулацията на машинното гласоподаване, се готви анулация на електронния избор. За това предизвести омбудсманът Мая Манолова на изключителна конференция откакто от ГЕРБ оповестиха публично желанието си с промени в Изборния кодекс да анулират машинното гласоподаване, съобщи кореспондент на .
Манолова е безапелационна, че същинският претекст за такава стъпка на ръководещите директно преди локалните избори е, че " машините разобличиха неотчетения избор ", тъй като " машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв. " .
Свидетелят на кражбата на избор трябваше да бъде отхвърлен - този очевидец са машините, уверена е Манолова. Тя напомни напъните си избавяне на машините и опроверга доводите, че машинното гласоподаване е малко употребявано. Непосредствено преди изборите съгласно авторитетна социологическа организация 54% от българските жители са споделили " да " на машинното гласоподаване, посочи Манолова.
" В 310 секции от 3000 с машини са дали своят вот повече от 50% от гласоподавателите, а в 340 секции сред 40 и 50%, т.е. в 650 секции гласувалите с машини са над 40% ", уточни омбудсманът.
Като безусловно погрешен дефинира тя аргументът, че машинният избор не е понижил недействителните гласове. " При гласуването с машина въобще е невероятно подаване на недействителна бюлетина. Такава алтернатива не съществува ", акцентира Манолова. Тя напомни,че гласът " не поддържам никого " не е нереален глас.
Несъстоятелен е съгласно нея и аргументът, че машините оскъпили вота. " Не машините, а ЦИК оскъпи вота ", безапелационна е Мая Манолова и изясни по какъв начин - " като нае  машини на цената, на която можеше да ги купи ". Наемът на машините за европейските избори е в размер на 70% от цената на машината, уточни омбудсманът и изрази съмнение, че наемът е 100% от цената на машината. " Виновникът за пестя машинен избор е ЦИК, която можеше към този момент да е закупила същите тези машини на същата цена ", уверена е Манолова.
По думите ѝ същинската причина за анулацията на машинното гласоподаване е фактът, че машините разобличиха кражбата на избор . " Доказателството е на уеб страницата на ЦИК - в 1129 секции има неотчетени преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това е в 40% от секциите, където е имало машини ", уточни Манолова.
Абсолютно несъстоятелни са доводите, че е комплицирано гласуването с машини или, че не са подобаващи за гласоподаване с преференции, сподели още Манолова. Ако ръководещите настояват, че машините са опорочили вота, би трябвало към този момент да са поискали анулация на вота, разяснява тя.
Манолова заяви, че ще се включи в съвещанието на правната комисия, с цел да се опита с причини да опровергае вносителите на анулацията на машинния избор. Тя сподели и че ще обмисли опциите за сезиране на Конституционния съд.
Манолова е безапелационна, че набелязаните от ръководещите промени в Изборния кодекс са " стъпки за лишаване изработка, на благоприятни условия, на демократични придобивки на българските  жители ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР