Американските потребители са приключили с прахосването, сочи доклад на Фед

...
След лято на стабилни потребителски разходи американските барове, хотели и
Коментари Харесай

След лято на стабилни потребителски разходи американските барове, хотели и ресторанти казват, че ерата на постпандемичното прахосване от американските потребители вероятно е към своя край. Това включва „пътуване за отмъщение“ – феномен, при който потребителите харчат много за хранене навън и пътувания, за да наваксат загубеното време по време на затваряне в ерата на пандемията.

Прогнозата дойде като част от редовната икономическа снимка на "Бежовата книга" от Федералния резерв, публикувана в сряда. Няколко от 12-те регионални окръга на Фед отчитат пик или дори забавяне на туристическата активност - знак, че потребителските разходи в САЩ, които представляват около две трети от икономическото производство на САЩ, може да се променят през следващите месеци.

 Купувачите разглеждат изложба на череши Rainer, докато бутат колички в склад на Costco, вторник, 11 юли 2023 г., в Шеридан, Колорадо. Купувачите разглеждат изложба на череши Rainer, докато бутат колички през склад на Costco във вторник, 11 юли 2023 г., в Шеридан, Колорадо. Дейвид Залубовски/AP

„Потребителските разходи за туризъм бяха по-големи от очакваното, нараствайки по време на това, което повечето контакти смятат за последния етап на задържаното търсене на пътувания за развлечение от ерата на пандемията“, се казва в доклада.

Търговията намалява, тъй като разходите за свободното време се забавят

„Харченето за отмъщение“ беше източник на икономическа сила това лято, тъй като американците изразходваха средства за пътувания, концерти и други лични преживявания, пропуснати по време на пандемията Covid-19. Тейлър Суифт разпродаде големи стадиони в цялата страна в турне за милиарди долари, филмът „Барби“ се превърна в хитов световен хит и много американци предприеха международни пътувания. Потребителските разходи са нараснали с 0,8% през юли, което е най-силното месечно увеличение на разходите от януари.

(„Барби“ се разпространява от Warner Bros. Discovery, компанията майка на CNN.)

Но тази сила в разходите за свободното време започна да намалява към края на август, показва последната Бежова книга. Това е отчасти защото учениците се върнаха на училище и лятната ваканция приключи. Все пак разходите за свободното време варират в зависимост от региона, като някои отчитат забележимо забавяне, а други казват, че остават стабилни.

Американската певица и текстописец Тейлър Суифт изпълнява по време на турнето си Eras Tour на стадион Sofi в Ингълуд, Калифорния, 7 август 2023 г. Американската певица и текстописец Тейлър Суифт изпълнява по време на турнето си Eras Tour на стадион Sofi в Ингълуд, Калифорния, 7 август 2023 г. Майкъл Тран/AFP/Getty Images

Бизнесът в хотелиерството в района на Федералния резерв на Бостън заяви, че е „предпазлив оптимист за устойчив скромен растеж“ през следващите месеци, според доклада.

Но туристическите бизнеси в района на Фед в Атланта „съобщават, че търсенето на пътувания за развлечение се е забавило, което се счита за нормализиране на дейността и е в съответствие с очакванията след пандемията, предизвикано от задържаното търсене“.

Някои фирми в района на Федералния резерв на Ню Йорк забелязаха, че туристите все още раздават пари в брой, но сега търгуват за по-евтини опции. „Въпреки че броят на пътуващите почти се връща към нормалното, туристите заменят по-евтините изживявания с първокласни – като участие в непринудени вечери вместо изискани вечери или отсядане в хотели с намалено обслужване“, се казва в доклада.

Очаква се разходите да се забавят

След като потребителите в САЩ похарчиха много тази година за концерти и филми, икономистите на Morgan Stanley прогнозираха в скорошна анализаторска бележка „ефект на махмурлук върху потреблението“ през четвъртото тримесечие, което в крайна сметка ще задържи икономическия растеж.

Американските потребители са изправени пред няколко други препятствия през следващите месеци, като изплащането на студентски заем, което започва отново следващия месец, намаляващите спестовни сметки и банките, които затягат стандартите си за кредитиране.

ЧИКАГО, ИЛИНОЙС – 09 АВГУСТ: Хранителни стоки се предлагат за продажба в супермаркет на 9 август 2023 г. в Чикаго, Илинойс. Въпреки че инфлацията започва да се утаява, инфлацията на храните продължава да нараства с двуцифрени числа в много страни. (Снимка от Scott Olson/Getty Images) ЧИКАГО, ИЛИНОЙС - 9 АВГУСТ: Хранителни стоки се предлагат за продажба в супермаркет на 9 август 2023 г. в Чикаго, Илинойс. Въпреки че инфлацията започва да се утаява, инфлацията на храните продължава да нараства с двуцифрени числа в много страни. (Снимка от Скот Олсън/Гети изображения) Скот Олсън/Гети изображения

Но тези насрещни ветрове може да не отнемат твърде много вятър от платната им. Банкерите от Уолстрийт и икономистите от Фед наскоро намалиха очакванията си за рецесия въз основа на забележителната устойчивост на американската икономика през последните няколко месеца. Само тази седмица Goldman Sachs понижи шансовете си за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца до 15%, по-малко от предишна прогноза от 20% и доста под неговата прогноза от 35% през март на фона на пролетни сътресения в банковия сектор.

Фед повиши референтната си лихва по кредитите 11 пъти от миналия март в опит да охлади потребителското търсене и да забави икономиката. Досега американският потребител остава предимно устойчив на по-високи цени.

Не е ясно как в крайна сметка ще се оформят разходите през следващите няколко критични месеца. От една страна, дискреционните разходи, включително за пътувания, може стабилно да намалеят през останалата част от тази година, тъй като американците най-накрая натискат спирачките и започват да намаляват. От друга страна, разходите могат да останат стабилни, благодарение на все още стегнатия пазар на труда или някакъв друг фактор, който пречи на потребителите в САЩ да се оттеглят.

Икономика, която продължава да е нажежена до червено, може да накара Фед да постигне допълнително увеличение на лихвените проценти тази година. Това увеличение най-вероятно може да дойде през ноември, според финансовите пазари.

„Тази фаза от нашия политически цикъл изисква търпение и цялостна оценка на данните, докато ние продължаваме курса“, каза президентът на Бостънския федерален резерв Сюзън Колинс в сряда на събитие в Бостън. „И въпреки че може да сме близо или дори на върха на лихвените проценти, допълнително затягане може да бъде оправдано в зависимост от входящите данни.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР