След края на редовното заседание в сряда вечерта, Федералният резерв

...
След края на редовното заседание в сряда вечерта, Федералният резерв
Коментари Харесай

Фед запази лихвите непроменени, но потвърди, че очаква още едно тяхно повишение до края на годината



След края на постоянното съвещание в сряда вечерта, Федералният запас на Съединени американски щати остави главната американска рента непроменена, само че алармира, че продължава да чака още едно нейно покачване до края на годината макар настойчиво ниската инфлация и краткотрайният отрицателен резултат от ураганите " Харви " и " Ирма " върху водещата международна стопанска система.

Фед също по този начин удостовери, че от месец октомври започва дълго чакания развой по понижаване на финансовите си активи в американски държавни облигации и в ипотечно-гарантирани бумаги за близо 4,5 трлн. $, насъбрани най-много посредством стратегиите за " количествени удобства ", които банката осъществяваше по време на финансовата рецесия сред 2007-а и 2009-а година.

Федералната фондова рента остана предстоящо непроменена в диапазона сред 1,00% и 1,25%, само че за изненада на част от вложители и анализатори, американските централни банкери потвърдиха с огромно болшинство, че те не престават да разчитат на още едно покачване на лихвените ставки до края на актуалната година, като това най-вероятно ще бъде реалност на съвещанието през декември.

Оповестените след края на съвещанието нови средносрочни прогнози на членовете на Фед демонстрираха, че цели 12 от 16-те представители на централната банка считат, че би било уместно най-малко още едно повдигане на главната рента с четвърт % до края на 2017-а година към диапазона сред 1,25% и 1,50%. Подобно на предходните прогнози направени през юни, болшинството представители на централната банка разчитат на ново трикратно повдигане на лихвените ставки и през 2018-а година към диапазона сред 2,00% и 2,25%, последвано от две покачване през 2019-а и на още едно през 2020-а година. В същото време обаче имаше известна низходяща проверка на осреднената прогноза за дълготрайното равнище на федералната фондова рента до 2,75% по отношение на оценка през юни за рента от 3 на 100.

Ние имаме вяра, че икономическият напредък в Съединени американски щати се намира на мощен път на развиване, означи шефът на Фед Джанет Йелън на последвалата конференция, обяснявайки за какво членовете на централната банка не престават да чакат последователно повдигане на лихвите ставки през идващите години. Тя добави, че ниската инфлация през актуалната година остава една " тайнственост ", добавяйки, че централната банка е подготвена да промени вероятностите за лихвените равнища, в случай че това е належащо.

                                                                      Средносрочни стопански и лихвени прогнози на Фед от юни и септември

 Снимка

Централната банка на Съединени американски щати показа и своите нови средносрочни макроикономически прогнози, повишавайки упованията си за икономическия напредък през тази и през 2019-а година (съответно до 2,4% от 2,2%  и до 2,0% от 1,9% по отношение на предходната прогноза през юни), запазвайки прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати с 2,1 на 100 през 2018-а година. Фед продължава да чака равнище на безработица от 4,3% в края на актуалната година, след което тя да доближи 4,1% през всяка една от идващите две години (при предходни прогнози през юни за безработица от 4,2% през 2018-а и през 2019-а година).

По отношение на инфлацията, Федералният запас продължава да чака едва покачване на ценовият показател на персоналните потребителски разноски (т.нар. " PCE показател " ) с 1,6% (без смяна по отношение на юни), преди да се форсира до 1,9% през 2018-а (малко под предишна прогноза за покачване с 2,0%) и до 2,0% през 2019-а (без смяна по отношение на юни). Основният ценови показател (основният PCE показател, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи деликатно от Фед като мерило за инфлацията, се чака да нарасне по-слабо през настоящата година (с 1,5% вместо с 1,7%) и през идната година с 1,9% (вместо с 2,0%), като Централната банка удостовери прогнозата си за негово повишаване с 2,0% през 2019-а година.

Ураганите Харви " и " Ирма ", които удариха пред време американските щати Тексас, Луизиана и Флорида, е малко евентуално да окажат значително отрицателно въздействие върху растежа на стопанската система в средносрочен проект, се показва в изказване на Фед след края на двудневното съвещание. В същото време централната банка означи, че пазарът на труда продължава да се ускорява и икономическата интензивност се усъвършенства сдържано. Растежът на новите работни места остана стабилен през последните месеци, а равнището на безработица стабилизира в много ниски равнища, означи Фед.

Федералният запас също по този начин удостовери, че от идващия месец започва своя проект за понижаване на голямото си финансово портфолио от държавни облигации и ипотечно-гарантирани бумаги за към 4,5 трлн. $, насъбрано посредством стратегиите за " количествени удобства ", които банката осъществяваше по време на финансовата рецесия сред 2007-а и 2009-а година. Планът за понижаване на финансовия баланс ще започва от октомври и ще включва в началото преустановяване на процеса по реинвестиране на средствата от в това време изтичащите падежи на закупените преди време скъпи бумаги. На първо време, централната банка ще стартира да понижава ежемесечно това реинвестиране на изтичащите скъпи бумаги в размер на 6 милиарда $ за притежаваните от нея американски държавни облигации и на 4 милиарда $ за ипотечните дългови бумаги (или за общо 10 милиарда $ на месец), като последователно ще покачва този размер на всеки три месеца. Фед си слага предел за тази процедура от най-много 30 милиарда $ на месец за държавните облигации и от 20 милиарда $ за ипотечно-гарантираните бумаги (или за общо 50 милиарда $ ежемесечно). Това значи, че Федералният запас евентуално ще редуцира размера на притежаваните от него финансови активи с към 1,4 трлн. $ в границите на идващите няколко години до " по-нормален " размер от към 3 трлн. $.

Нашият финансов баланс ще бъде намаляван последователно и предсказуемо, означи Джанет Йелън след края на съвещанието на Федералния запас.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР