След края на кризата около коронавируса, в световен мащаб ще

...
След края на кризата около коронавируса, в световен мащаб ще
Коментари Харесай

Веригите за доставки вече никога няма да бъдат същите

След края на рецесията към ковид, в международен мащаб ще има всеобщо разбъркване на веригите за доставки, написа CNBC.

Глобалните вериги сигурно ще претърпят смяна, тъй като пандемията излага на риск страните и фирмите, които значително разчитат на стеснен брой търговски сътрудници.

Новата болест, публично известна като COVID-19, за първи път беше записана в град Ухан, Китай. От края на януари вълната на инфектирани с ковид затвори фабриките във втората по величина стопанска система в света, нарушавайки веригите за доставки в международен мащаб.

" Едно от нещата, които в действителност станаха явни при COVID-19, е бързата смяна, настъпила във връзка с сериозната маса вериги, построени в Китай от 2003 година насам, когато огромното терзание беше към тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС, SARS) ", съобщи Алекс Капри, който е старши помощник в бизнес учебното заведение на Националния университет в Сингапур.

SARS беше различен тип ковид, избухнал през 2002 и 2003 година, който аргументи съществени вреди на китайската стопанска система.

Тогава Китай допринасяше за 4% за международния Брутният вътрешен продукт. Сега страната способства съвсем 20% за международния Брутният вътрешен продукт, като огромна част от растежа идва от задграничните вложения.

Голяма част от тези вложения са отишли ​​в индустриалния бранш, само че огромна част от тях към този момент са в " внезапно превръщане ", защото фирмите наблюдават рисковете и локализират своите вериги за доставки, изключително тези в стратегически области като технологии и фармацевтични артикули, уточни Капри.

Поради тежките цени, наложени сред Съединени американски щати и Китай в хода на комерсиалната война, фирмите към този момент започнаха да диверсифицират своите вериги за доставки отвън Китай. А скоростта, с която вършат това, в този момент ще се форсира, предвижда специалистът.

" Предстои да се извърши огромно преструктуриране на веригите за доставки ", разяснява Капри, който има над две десетилетия опит в разнообразни търговски функции, в това число водещи търговски и митнически практики за Азия в счетоводния колос KPMG.

Докато Китай последователно се връща на работа, може да отнеме месеци, евентуално и тримесечия, с цел да се усилят интервенциите и страната да може да навакса изгубената продукция, написа в отчет на KPMG.

Според февруарски данни от изследване на немския рисков съветник Kloepfel Consulting всяка трета компания има огромни китайски клиенти и 81% от интервюираните компании разчитат на китайски снабдители.

Рисковете по веригата на доставки се повишават с увеличението на огнището на болестта

Сега, когато епицентърът на пандемията се измества на запад към Европа и Съединени американски щати, ударните резултати се усилват.

Според данните на Kloepfel огромна част от производителите изпитват проблеми с доставките си заради епидемията, като се следи 44% нарастване на фирмите.

Форсмажорните събития, като пандемии, естествени произшествия и други изключителни условия безспорно пречат на компаниите да изпълнят договорните си отговорности.

Първата вълна от спирания на веригата на доставки пристигна от Китай, а втората - от прилежащите Южна Корея и Япония, където също броят на инфекциите е огромен, разяснява Брус Панг, началник на макро проучванията на China Renaissance Securities.

Нарастването на случаите на COVID-19 в Европа и Съединени американски щати може да докара до друга ударна вълна, поставяйки международните вериги за произвеждане и доставка под нов стрес тест, пояснява Панг.

" Следователно с разрастването на световното огнище на COVID-19, даже в случай че китайските индустриални компании възобновят работата си в цялостен мащаб... страните и районите може да получат втори удар от спада на доставките от други търговски сътрудници и назад. "

Панг е на мнение че обстановката на пазара на доставките към този момент в никакъв случай няма да бъде същата от последните няколко десетилетия. " В момента сме в напълно друга нова епоха и глобализацията, каквато я познавахме в предишното, завърши ", безапелационен е експертът. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР