След края на извънредното положение в Румъния, страната въвежда състояние

...
След края на извънредното положение в Румъния, страната въвежда състояние
Коментари Харесай

От 15 май в Румъния въвежда състояние на тревога

След края на изключителното състояние в Румъния, страната вкарва " положение на паника ", което е планувано в законодателството. Това разгласи румънският президент Клаус Йоханис след среща с премиера Лудовик Орбан и част от министрите по отношение на ограниченията за битка против епидемията от COVID-19, информира Аджерпрес.

" Извънредното състояние няма да бъде удължено, няма да издам нов декрет за удължаването му. От 15 май, с цел да държим епидемията под надзор, ще влезем в " положение на паника ". Много съм удовлетворен от метода, по който хората дадоха отговор на апела на управляващите и въпреки че беше 1 май, нямаше съществено нарушение на разпоредбите ", посочи президентът Клаус Йоханис. 

По думите му, идното облекчение на ограниченията ще се прави " малко по малко ", като всеки стадий ще лишава по към две седмици. От 15 май ще бъдат отворени фризьорските и козметични салони, стоматологичните кабинети и музеите при съблюдаване на избрани ограничения за отдалеченост и хигиена.
В този интервал към този момент няма да са нужни заявления при придвижване в границите на обитаемото място, само че пътуванията отвън обитаемото място ще бъдат лимитирани. Разрешават се пътувания отвън обитаемото място единствено по медицински аргументи, със служебна цел или за самостоятелно спортуване. Остават неразрешени обаче събиранията на повече от трима души на едно място.

Професионалните спортисти ще могат да възобновят подготовката си в спортните лагери, само че надпреварите ще останат неразрешени още дълго време. Спортните бази остават затворени за дилетантите.

" Не желая да се основава усещането, че епидемията е предходна. Не е предходна, за жалост. Днес имахме над 300 души с позитивен тест. Но въпреки всичко би трябвало да продължим напред ", уточни президентът.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР