След края на двудневния съвет в Брюксел, в петък председателят

...
След края на двудневния съвет в Брюксел, в петък председателят
Коментари Харесай

Европейските санкии срещу Русия са по-вредни за Европа - вярно ли е?

След края на двудневния съвет в Брюксел, в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че страните членки на Съюза са в развой на правене на 12-и пакет наказания против Русия.
Прочетете още
На този декор огромна част от европейските жители слагат под въпрос какъв брой ефикасни са в действителност наложените до момента наказания и кой е огромният губещ.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24ти февруари 2022 година Европейски Съюз наложи на Федерацията общо 11 пакета от нови лични и стопански наказания. Те допълниха съществуващите ограничения, от 2014 година насам след анексирането на Крим и неизпълнението на Минските съглашения, а тяхна съществена цел бе понижаване на способността на Кремъл да финансира войната и боеспособността на въоръжените си сили. Но какъв брой ефикасни в действителност са глобите и по-вредни ли са те за Европа в сравнение с за самата Русия, потърсихме мнението на специалистите.

„ В интернационалното право, единственият метод да се накарат страните да съблюдават отговорностите си е когато се наложат някакви наказания върху тях. По своя темперамент те са стопански, само че също могат да засягат съответни лица, техни стопански ползи, може да има и политически аспект “, сподели политологът доцент доктор Даниел Смилов.

„ Санкциите демонстрираха доста ясно, че Русия или други страни не могат да изнудват стопански Европа и да търсят политически резултат посредством стопански запас “, добави той.

Според данни на Екологичен потенциал до септември 2023 година страните членки на Европейски Съюз, са замразили към 24,2 милиарда евро активи, принадлежащи на съветски и беларуски олигарси и сдружения. А 70% от активите на банковата система на Русия са обект на наказания.

„ Трябва да се направи разлика, посредством пакетите от наказания от страна на Европа към Русия съдържат единствено възбрана за експорта на петрол, само че за природния газ няма никакви ясно обрисувани наказания. Решението да се спре потокът на природен газ към Европа пък е решение напълно на Руската федерация. Именно то визира доста както  директно елементарните жители, по този начин и бизнеса “, сподели икономистът Бен Макуилиямс.

„ Много е мъчно да се проследят загубите, които Русия претърпява въз основа на глобите, сигурно съветският газ предопределен за Европа  сега от страна на западните елементи на страната и не доближава пазара, тъй като той не е обвързван с поточните линии на изток към Китай. Въз основа на нефта Русия съумя да пренасочи в другите елементи на конкурентноспособни страни и там не претърпява сходни загуби “, добави той.

Според някогашния общоприет секретар на НАТО Джейми Шии глобите не постановат големи загуби върху бойната подготвеност на съветската войска, само че са от огромно значение за бъдещия ход на войната.

Промени ли се мощността на съветската войска в отношение след предстоящото намаляване на стопанската система?

Едно нещо сигурно е променено фрапантно. Например през вчерашния ден съветската промишленост за защита разгласи, че усилват бюджета си на 110 милиарда $ на година, което е 30% от разноските на страната. Това е повече от два пъти от бюджета през февруари 2022, когато Путин стартира нашествието. Очевидно за опазване на здравето, университети и обществени действия остават доста по-малко пари.

Но въпреки това това значи, че Русия ще може да продължи войната и ще финансира армията си. По последна информация 1000 контейнера с оръжия от Северна Корея са били доставени в Русия. Китай доставя електронни устройства. Русия няма доста другари, само че има задоволително, с цел да бъде подкрепена военно.

В тези случаи кой е по-големият губещ – Европа или Русия?

Когато има наказания и двете страни губят. Загубата е и за Русия, и за Европейски Съюз. Да, Европейски Съюз също заплаща цена. Аз пребивавам в Белгия и с изключение на, че сега заплащам сметка за ток три пъти по-висока от преди началото на спора, наоколо да вземем за пример има плантация, която изпращаше ябълки и картофи в Русия всяка година - към този момент не го вършат. Те също трябваше да намерят различни пазари.

Като жител на Европейски Съюз, може ли да ми кажете какво е същинското въздействие на глобите?

Ако се върнете обратно ще видите, че с цел да проработят едни наказания им би трябвало сред 15 и 20 години. Например глобите против Южна Африка или Либия през 1980 година.

Проблемът тук е, че Русия е огромна страна. Може сама да устоя с ресурсите си. Има страхотна продукция. Има ужасно количество и ресурс на оръжия. Няма по какъв начин да свършат единствено със наказания. Но глобите няма да проработят до момента в който всички не ги приложат - Китай, Иран, Обединените Арабски емирства

Това е като да влезеш във форма. Една подготовка във фитнеса не те прави с хубаво тяло. Трябва да вървиш всеки ден. Със глобите е същото. Трябва да се ползват когато и да е, съобщи БТВ.
 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР