След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия

...
След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия
Коментари Харесай

25-ият София Филм Фест продължава в кината

След малко отсрочване, съобразено с противоепидемичните ограничения, програмата на 25-ия София Филм Фест продължава с част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на месец март. Представяме ви акцентите в програмата от 2 до 8 април 2021.
Премиерата на документалния филм „ Тихо завещание “ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова, копродукция с НВО Europe, дава старт на фестивалната седмица. Петя Накова и основната героиня - Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на плана стартира от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като учител в специфичния учебен център за хора с нарушени слухови усещания. Животът я изправя пред тестване и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна щерка Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на фамилията, с цел да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на ориста.
Петъчната вечер – 2 април, в Дома на киното е отдадена на „ Тихо завещание “ – заради рестриктивните мерки за 30% запълняемост на залата и вследствие огромния брой искащи да видят кино лентата на огромен екран, сме планували две поредни премиерни прожекции, от 18:30 и от 20:30 часа.
* * *
Още един български документален филм имаме вяра ще притегли вниманието на нетърпеливите фенове – това е филм-портрет за именития любим на публиката, артистът Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния спектакъл, само че и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче другата полова ориентировка е задоволителна причина един създател да бъде лишен от публични награди и обществено самопризнание. Режисьор на „ Парцалев “ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.
Денят на премиерата е вторник, 6 април, мястото – Домът на киното, начален час – 18:30.
* * *
„ Уроци по немски “ на Павел Г. Веснаков, който получи специфичната премия на журито и премията на ФИПРЕССИ на СФФ, ще има още една фестивална прожекция, при която публиката ще може да се срещне с режисьора и представители на екипа на кино лентата. Той е основан в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen FilmMedia) и споделя за два дни от живота на мъж на междинна възраст, изгубил своята еднаквост и решил да емигрира от България, който се пробва обезверено да възвърне връзките си с всички свои обичани хора единствено ден преди да отпътува. Главната роля е поверена на Юлиан Вергов, който завоюва премията за най-хубав артист на фестивала в Кайро, където „ Уроци по немски “ имаше своята международна премиера. Във кино лентата вземат участие още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Прожекцията е планувана за събота, 3 април, начален час 20:30 в Дома на киното.
* * *
Специална прожекция в наличието на екип ще има и дебютът на Александър Косев „ Петя на моята Петя “ , който бе прожектиран премиерно в Зала 1 на НДК след Церемонията по раздаването на премиите на СФФ. Филмът носи заглавието на описа на трансформиралата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Подходът в основаването на тази история е да се свърже бъдещето с предишното. Сюжетът е построен върху връзките и паралелите сред две тийнейджърки от друго време: Петя Дубарова и Петя Монова. „ Петя на моята Петя “ задава въпроси, а актуалната Петя от кино лентата би трябвало да открие своите отговори, сложена в обстановка сред живота и гибелта – дали да избере живота или да последва обичаната си поетеса… Творческият екип ще показа своята творба и ще се срещне с публиката в неделя, 4 април, от 20:30 часа в Дома на киното.
* * *
Предстоят извънредни фестивални срещи със „ Земя “ на Робин Райт и с номинирания за пет награди Оскар „ Момиче с капацитет “ на Емералд Фенел с Кери Мълиган, както и прожекции на „ Пътищата на живота “ – новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, и шлагера от Берлин и Сънданс 2020 „ Никога рядко от време на време постоянно “ на Илайза Хартман.
* * *
„ Земя “ е пълнометражният режисьорски дебют на известната актриса Робин Райт. Това е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота измежду необятната и сурова американска природа. След като претърпява трагично събитие, за героинята на Райт не е допустимо да поддържа връзката си със заобикалящата я реалност и изправена пред тази неустановеност, тя се отдръпва във превъзходната, само че сурова пустота на Скалистите планини. След като локален ловджия я връща от ръба на гибелта, тя би трябвало да откри метод да живее още веднъж. Прожекцията на кино лентата е в събота, 3 април, от 18:30 часа в Дома на киното.
* * *
С пет номинации за „ Оскар “, измежду които за най-хубав филм, за най-хубава актриса в основна рола и за постановка, пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел „ Момиче с капацитет “ към този момент има извънредно сериозен актив – 180 номинации и над 80 награди от целия свят. Историята наблюдава чаровната Каси (в ролята е надарената Кери Мълиган), чието бъдеще е променено от загадъчно събитие. Нищо в нейния живот не е такова, каквото наподобява: тя е необикновено интелигентна, изнервящо пресметлива, а през нощта води скришен лицемерен живот… „ Това е умна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с извънредно мощно и многопластово осъществяване на Кери Мълиган в ролята на Каси. “, споделя за кино лентата Ричард Роупър от „ Chicago Sun-Times “. Прожекцията на кино лентата е в сряда, 7 април, от 18:00 часа в Дома на киното.
* * *
Легендарната английска режисьорка Сали Потър се доверява на гения на Хавиер Бардем, с цел да опише в „ Пътищата на живота “ един ден от действителността на Лео и неговата щерка – дружно с извънредно надарени артисти като Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек, те рисуват моментна картина на мозайката от различни животи, които героят би могъл да изживее. Почеркът на Потър – роман без взаимни отстъпки, недопечен и безмилостен, е една от присъщите особености на нейните произведения, обичани от почитатели и киноспециалисти, а умеенето ѝ да извлича от актьорите всичко най-хубаво, на което са способни, е в действителност възхитително. Прожекцията на кино лентата е във вторник, 6 април, от 20:30 часа в Дома на киното.
* * *
Със специфична премия на журито в Сънданс 2020 от програмата „ Филми от Съединени американски щати: Неореализъм “, с огромната премия „ Сребърна мечка “ на журито в Берлин 2020, филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман „ Никога рядко от време на време постоянно “ се трансформира в едно от откритията на самостоятелното кино за предходната година. Историята наблюдава скромна тийнейджърка, касиер в недодялан супермаркет в Пенсилвания. Изправени пред нежелана бременност и никакъв късмет за аборт в родния щат, тя и нейната братовчедка събират малко пари, опаковат си багажа и се качват на рейса за Ню Йорк. Само с адреса на клиниката в ръка и без заслон, двете девойки самоуверено се впускат в непознатия град. „ Чрез безпощадна изясненост и загатнати страсти, режисьорката самоуверено споделя историята за едно пътешестване, което се трансформира във възобновление на тялото и духа. “ ФФ Сънданс. Прожекцията на кино лентата е в четвъртък, 8 април, от 18:00 часа в Дома на киното.
* * *
Сериозен интерес провокира представянето във фестивалната стратегия на италианско-българската продукция „ Богре – Великата европейска разкол “ на режисьора Фредо Вала. Това е и една от аргументите да включим още една прожекция на това самобитно пътешестване във времето и пространството по следите на катари и богомили – еретиците на Средновековието, които се разгръщат от България до Западна Европа. Надяваме се, че макар значимите противоепидемични ограничения и рестриктивните мерки от 30% запълняемост на кинозалите, феновете, които имат предпочитание да видят „ Богре “ на огромен екран, ще го сторят в Дома на киното – на 4 април, неделя, от 14:00 часа. Напомняме на всички киномани в цяла България, че този филм може да бъде гледан и #ОНЛАЙН – на нашия уебсайт, до 11 април!
* * *
В програмата на Дома на киното е планувана и специфична прожекция на кино лентата „ Служих на британския крал “ - знакова творба, с която почитаме паметта на именития Иржи Менцел, притежател на Наградата на София на Столичната община и добър другар на фестивала и България. Историята, позната от романа на Бохумил Храбъл, наблюдава шеметното издигане на един упорит юноша в хотелския бизнес през 30-те години на ХХ век. Менцел кани за основната роля във кино лентата един от най-хубавите модерни български артисти - Иван Бърнев, който персонално ще показа кино лентата пред публиката. Прожекцията е планувана за 5 април, понеделник, с начален час 20:30.
* * *
Не пропускайте и една неповторима среща с джаза – дружно с приятелите ни от Дюкян „ Меломан “ каним всички на едно вълнуващо и прочувствено пътешестване зад кулисите на „ Blue Note Records “ - новаторската звукозаписна компания, която даде глас на едни от най-хубавите джаз реализатори на ХХ и ХХI век, от Майлс Дейвис до Нора Джоунс. Прожекцията на „ Blue Note Records “: Отвъд нотите “, част от плана „ Резонанс синема “ на Дома на киното, е в четвъртък, 8 април, начален час 20:30.
Прожекциите в седмицата 2-8 април от програмата на 25-ия София Филм Фест са в Дома на киното, Г8, Евро Синема и кино „ Влайкова “ и ще ги намерите в прибавен файл.
БИЛЕТИТЕ
Предварително закупените билети за прожекции от програмата на 25-ия София Филм Фест в интервала 22 март – 8 април 2021 могат да бъдат употребявани:
* За идните прожекции през април или май (следете информация на уеб страницата на СФФ и в медиите) или за есенното издание на СФФ през септември 2021 година.
* За гледане на филми онлайн – може да предоставим код за филм/и по Ваш избор според от броя на закупените билети. Тази алтернатива е годна до 11.04.2021 година. Ако решите да се възползвате от нея, нужно е да ни изпратите или продиктувате резервационния код на закупения от Вас билет и да ни посочите заглавието на определения от Вас филм от онлайн платформата на имейл адрес: или да се свържете с нас на безвъзмезден номер 0800 18 110.
* Ако имате предпочитание сумите да бъдат възобновени и в случай че билетите са закупени на каса, може да получите назад цената им след 2 април на касата в Дома на киното, в границите на работното ѝ време.
* Ако имате предпочитание сумите да бъдат възобновени и в случай че билетите са закупени онлайн - нужно е да се свържете с екипа ни на безвъзмезден номер 0800 18 110 (от 12:00 ч. до 19:00 ч. ) или да ни пишете на [email protected], належащо е да получим дата и час на осъщественото заплащане, име или КИН номер на картодържателя, сума, както и имейл адрес или телефонен номер при потребност за контакт с Вас.
 Най-доброто от киното на Балканите може да се гледа на online.siff.bg до 11 април Най-доброто от киното на Балканите може да се гледа на online.siff.bg до 11 април
Номинираният за интернационален Оскар и притежател на премията на Домейн Бойар за най-хубав балкански филм на 25-ия София Филм Фест „ Q...
БИЛЕТ в КЕН е в комерсиалната мрежа!
Не пропускайте промоционалната композиция „ две в едно “ до 11 април – в киносалона и ОНЛАЙН!
Може да употребявате БИЛЕТ в КЕН с няколко варианти:
1. Да гледате два кино лентата от – до 11 април!
2. Да гледате една прожекция от София Филм Фест Пролет или Есен и бонус една онлайн прожекция - до 11 април!
3. Да гледате филм от определени прожекции в Дома на киното до края на 2021 година!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР