След кратко боледуване е починал ген. Никола Колев - началник

...
След кратко боледуване е починал ген. Никола Колев - началник
Коментари Харесай

Почина шефът на кабинета на президента Първанов ген. Никола Колев

След малко боледуване е умрял ген. Никола Колев - шеф на Генералния щаб на Българската войска в интервала 2002-2006 година, заяви Генерал Колев беше и шеф на кабинета на президента Георги Първанов, а от март 2012 до юни 2016-а дипломат в Нидерландия.

Нокола Колев е роден на 9 август 1951 година в с. Караджалово. Завършва Техникума по електроника в Пловдив, а по-късно - Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия, Военната академия " Г. С. Раковски " в София, Военната академия на Генералния щаб на Съюз на съветските социалистически републики в Москва и Института по ръководство на ресурсите за защита в Монтерей, Съединени американски щати.

Преминал е курсове на образование в Академията за противовъздушна защита (ПВО) в Твер (Русия), Езиковия институт на Въоръжените сили на Съединени американски щати в Сан Антонио, Център " Джордж Маршал " в Гармишпартенкирхен (Германия) и Висшия институт по отбранителни проучвания на Въоръжените сили на Франция. Никола Колев има 31 години стаж като кадрови офицер в Българската войска. Бил е началник-щаб на Първа дивизия за Противовъздушна отбрана в Божурище. На 3 май 1996 година е почетен със звание генерал-майор.

На 26 юни 1996 година е назначен за шеф на Щаба на Военновъздушните сили. На 19 август 1996 година е освободен от длъжността шеф на Щаба на Военновъздушните сили и назначен за първи заместник-началник на Гл. щаб на Военновъздушни сили, считано от 1 септември 1996 година На 4 май 1998 година е освободен от длъжността първи заместник-началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската войска, двете считани от 7 май и почетен с висше военно звание генерал-лейтенант. На 11 април 2000 година е освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската войска и назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската войска по ресурсите. На 7 юли 2000 година е почетен с висше военно звание генерал-лейтенант, освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската войска по ресурсите и назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската войска по интервенциите. На 6 юни 2002 година е освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската войска по интервенциите, назначен за шеф на Генералния щаб на Българската войска и почетен с висше военно звание военачалник.

Бил е член на политико-военния напътстващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (1998 - 2002), (2000 - 2002), на Военния комитет на НАТО (2002 - 2006) и на Военния комитет на Европейски Съюз (2005 - 2006). На 4 май 2005 година е назначен за шеф на Генералния щаб на Българската войска със период до 31 май 2006 година

На 25 април 2006 година е назначен за консултант на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, считано от 1 юни 2006 година На 26 май 2006 година е награден с медал " Стара планина " първа степен с мечове за изключителния му принос при осъществяване на " Плана за организационно създаване на въоръжените сили на Република България до края на 2004 година " и създаване на " Плана за организационно създаване и рационализация на въоръжените сили до 2015 година ", за проявен висок професионализъм и подготвеност в стратегическото управление на Българската войска при основаване на нови оперативни качества и нужни условия за приемането ни в НАТО, за сполучливото ни консолидиране в съюза и за достойното присъединяване на българските военни контингенти в мироопазващи задачи отвън страната. На 4 август 2006 година е освободен от длъжността консултант на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност и от кадрова военна работа, считано от 1 септември 2006 година

От 1 юни до 1 септември 2006 година е консултант на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност; освободен е от военна работа, излиза в ресурс. Снет на 9 август 2014 година от запаса заради навършване на пределна възраст за генерали 63 година

Ген. Колев беше ръководител на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин през есента на 2006 година Бил е и шеф на Кабинета на президента Първанов януари 2007 година - януари 2012 година. От 23 март 2012 година до 16 юни 2016 година е бил ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Нидерландия.

Поклонението пред военачалник Никола Колев ще бъде в сряда от 11 часа в Централния боен клуб в София.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР