След краха на правителствената коалиция в Австрия, през септември предстоят

...
След краха на правителствената коалиция в Австрия, през септември предстоят
Коментари Харесай

Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия

След краха на държавната коалиция в Австрия, през септември предстоят изключителни парламентарни избори. Решението беше взето от президента Ван дер Белен след разискване с канцлера Себастиан Курц. Неясен остава съставът на кабинета, който ще ръководи страната дотогава.

Същевременно Сметната палата в Австрия стартира инспекция на финансирането на всички политически партии, като разследване от аферата с видеозаписа. На него подалият оставка вицеканцлер предлага заобикаляне на закона за подаяние на Партията на свободата.

Вижте повече детайлности от Мария Стоянова.

 © БГНЕС
Тази година в Австрия ще се гласоподава най-малко два пъти. След политическото зeметресение през вчерашния ден, през днешния ден рано започнаха сондажните диалози сред президента и канцлера.

Основните въпроси бяха по кое време тъкмо ще са изборите и ще останат ли министрите на Партията на свободата в държавното управление.

След едночасово разискване по първия въпрос се получи изясненост.
Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Възстановяването на доверието, новото начало би трябвало да стане толкоз бързо, колкото разрешава Конституцията. Затова упорствам за нови избори през септември.
Канцлерът Курц даде обещание оптималната непоклатимост и правоспособност на държавното управление, а както и без значение следствие на всички съмнения против някогашния вицеканцлер, зародили след записа. Отговорните за това министри - на вътрешните работи и правораздаването, обаче са от Партията на свободата, която подалият оставка Хайнц-Кристиан Щрахе ръководеше до през вчерашния ден. Така трусовете в Австрия не са отминали, макар облекчението на хората.
Ото Шварц, гражданин на Виена: Слава Богу, че след година и половина държавното управление завърши. Партията на свободата сподели същинското си лице. Слава Богу, това свърши.Андреа Винигер, жителка на Виена: Прекрасен ден беше вчерашният. Вече виждаме хубаво и положително бъдеще за Австрия.
Аферата с видеозаписа наподобява е била дело на немски създатели и деятели за човешки права, които не един път са предизвиквали медийното и публичното внимание с самодейностите си, които назовават " художествени намеси ".
 Австрийският президент предложи предварителни избори през септември Австрийският президент предложи предварителни избори през септември
Австрийският президент Александър Ван дер Белен предложи предварителните парламентарни избори в страната да се проведат при започване на септември. Той се с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР