След Конференцията за бъдещето на Европа и в контекста на

...
След Конференцията за бъдещето на Европа и в контекста на
Коментари Харесай

Бъдещето на ЕС: предложения на Европейския парламент за изменение на Договорите на ЕС

След Конференцията за бъдещето на Европа и в подтекста на невиждани провокации и голям брой рецесии членовете на Екологичен потенциал показаха оферти за смяна на Европейския съюз /ЕС/ .

Парламентът се застъпва за промени, които ще засилят способността на Европейски Съюз да работи и ще усилят ролята на жителите . Ето кои са основните оферти на членовете на Екологичен потенциал:

– реформиране на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз за по-точно отразяване на двукамарната система посредством даване на нови пълномощия на Европейския парламент;

 – по-малко блокиране на процесите в Съвета, като повече решения се взимат посредством гласоподаване с квалифицирано болшинство и елементарна законодателна процедура;

 – цялостно право на законодателна самодейност и роля на съзаконодател за Парламента за дълготрайния бюджет ;

 – преразглеждане на разпоредбите за състава на Комисията (преименувана на „ Европейски изпълнителен орган “), в това число избора на нейния ръководител (с номинация от Парламента и утвърждение от Европейския съвет, което съставлява превръщане на сегашния процес), ограничение на броя на комисари на 15 (на ротационен принцип сред страните членки), обезпечаване на опция на ръководителя на Комисията да избере своя колегиум въз основа на политически желания , като се взема поради географският и демографският баланс, и механизъм за избор на съмнение на обособени комисари ;

 – доста по-голяма бистрота в Съвета посредством издание на позициите на страните членки на Европейски Съюз по законодателни въпроси;

 – повече публичност за жителите, като се вкара обвързване за Европейски Съюз да сътвори подобаващи механизми за присъединяване и като се ускори ролята на европейските политически партии.

 – повече съдействие на ниво ЕС;

Евродепутатите приканват за повече пълномощия, свързани с околната среда , както и за споделени пълномощия на Европейски Съюз в следните области, които понастоящем попадат в изключителната подготвеност на страните членки: публично здраве (особено трансгранични закани за здравето, в това число полово и репродуктивно здраве и права), гражданска отбрана, индустрия и обучение .

Съществуващите споделени пълномощия следва да бъдат в допълнение развити в региона на енергетиката, външните работи, външната сигурност и защитата , политиката по отношение на външните граници и трансграничната инфраструктура.

Докладът, утвърден с 305 гласа „ за “, 276 гласа „ срещу “ и 29 гласа „ въздържал се “, беше направен от петима съдокладчици, представляващи необятно болшинство в Парламента. Съпътстващата резолюция беше призната със 291 гласа „ за “, 274 гласа „ срещу “ и 44 гласа „ въздържал се “. 

С приемането на този отчет Парламентът дава отговор на упованията на жителите за по-ефективен и либерален Европейски Съюз в сходство с предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР