След казаното от Бърни Екълстоун преди малко повече от месец,

...
След казаното от Бърни Екълстоун преди малко повече от месец,
Коментари Харесай

Фелипе Маса ще си потърси правата за титлата от 2008 година

След казаното от Бърни Екълстоун доскоро повече от месец, по отношение на сезон 2008 във Формула 1 и прословутия скандал „ крашгейт “ от дебютната Гран При на Сингапур Фелипе Маса съобщи, че ще се съветва с юристи и може да заведе дело и да опита да обърне крайното класиране за него сезон.

Припомняме, че в първата в историята Гран При на Сингапур Нелсън Пикет-младши се удари в стена на късата права сред завои 17 и 18 в 14-та обиколка, което докара до излизането на колата за сигурност. Големият печеливш от нея бе съотборникът на бразилския водач в Рено Фернандо Алонсо, който към този момент беше направил своето прекъсване в бокса и се придвижи до челото на класирането, когато всички останали влязоха за гуми и гориво.

Големият губещ от този процес на събитията пък бе точно Маса, който до този миг изцяло контролираше събитията на „ Марина Бей “. При неговия стоп обаче отборът на Ферари позволи неточност и пусна бразилецът да потегли, макар че шлангът за зареждане с гориво към момента бе закъчен за колата на Маса.

Този случай коства на Маса водачеството на конкуренцията и той потъна до дъното на класирането и в последна сметка той не взе точки от дебютната аудиенция на Формула 1 в Сингапур. В същото време неговият противник в разногласието за купата Люис Хамилтън финишира трети и взе шест точки за генералното класиране, които се оказаха и основни за първата купа на британеца. В края на сезона двамата бяха разграничени от единствено един пункт в интерес на тогавашния водач на Макларън.

През лятото на 2009 година обаче стана ясно, че злополуката на Пикет е била умишлена, което би трябвало да докара до анулация на резултатите от Сингапур, а това щеше да значи, че купата за 2008 щеше да смени своя собственик. Маса и Ферари обаче не потърсиха своите права, защото правилникът на ФИА споделя, че класирането в даден шампионат не може да бъде променяно след церемонията по награждаване в края на годината.

Така купата си остана за Хамилтън, а разочарованието за Маса, Ферари и всички почитатели на бразилеца и Скудерията. В началото на тази година обаче Екълстоун разкри, че той и тогавашният президент на ФИА Макс Моузли са имали информация за умишлената злополука на Пикет още преди края на сезон 2008. Те обаче са решили да си замълчат, с цел да предпазят спорта от нов голям скандал след „ спайгейт “ от 2007. Все отново скандал имаше, въпреки и с няколко месеца забавяне.
 Бърни: Късметлията Хамилтън не би трябвало да е със 7 трофеи Бърни: Късметлията Хамилтън не би трябвало да е със 7 трофеи
„ Има предписание, което споделя, че класирането в шампионата става дефинитивно сега, в който спечелилият получи своя трофей. След този миг няма по какъв начин да има промени, даже и да има доказване на нарушаване или операция. По този време юристите на Ферари ми споделиха за това предписание. Аз приказвах и с други юристи, които ми споделиха, че нищо не може да се направи. Приех тези думи и имах вяра в тях “, сподели Маса през миналия уикенд.

„ Но след 15 години някогашният притежател на Формула 1 разкрива, че той и президентът на ФИА са знаели за случилото се още преди края на 2008 година, само че не са създали нищо, с цел да предпазят спорта. Това е доста тъжно – да знаеш, че резултатите от това съревнование е трябвало да бъдат анулирани и аз щях да съм първенец. В края на крайщата аз бях най-големия губещ от този процес на събитията. Така че ще потърся съвет от адвкати да забележим дали нещо може да се направи “, добави още бразилецът.

Маса призна, че възможностите му да реализира стремежи от него резултат, а точно анулация на резултатите от Гран При на Сингапур, е дребен.

„ Има правила и доста други неща според от другите страни, не можеш да се върнеш 15 година обратно и да промениш нещо. Но аз имам намерение да проуча нещата, да прегледам законите и разпоредбите. Трябва да забележим какво е допустимо да се случи.

„ Няма за подхваща нещо такова единствено поради финансовите облаги, ще го направя в търсенето на правдивост. Мисля, че в случай че си осъден за нещо, което не е по твоя виновност и има потвърдено нарушаване би трябвало да има правдивост. Всъщност вярното ще е резултатите от това съревнование да бъдат анулирани. Това ще е единственото заслужено решение.

„ Вече сме виждали в други спортове по какъв начин резултатите се трансформират години след самото събитие, в случай че има потвърдена машинация или нещо сходно. Каква е разликата “, приключи своя коментар Маса. Той също по този начин добави, че към момента не е разговарял с Ферари по тази тематика.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР