След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между

...
След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между
Коментари Харесай

ЕК предлага да се увеличи прозрачността при ценообразуването по веригата за доставки на храни

След като забрани нелоялните търговски практики и усъвършенства съдействието сред производителите, през днешния ден Комисията показва третия детайл за реализиране на по-лоялни практики при веригата за доставки на храни посредством въвеждането на по-голяма бистрота при оповестяването на цените по продължение на цялата верига, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Днес Европейската комисия внесе предложение, с което се изисква на всеки стадий от веригата за доставки на храни, през който минават продуктите на хранително-вкусовата индустрия, да се афишират най-важните ценообразуващи детайли. Разликите сред покупните и продажбените цени могат да дават информация за междинните разноски (като превоз, обезпечаване, депозиране и т.н.) сред продавача и купувача. По-голямата бистрота ще разреши да се взимат по-добри настоятелен решения и ще подхранва доверието в лоялното ценообразуване на всеки стадий на веригата за доставки на храни. Наличието на настояща и елементарно налична информация за пазарната обстановка също е от основно значение за положителната конкурентоспособност на международния пазар.

Комисарят по въпросите на земеделието и развиването на селските райони Фил Хоган съобщи: „ Укрепването на позицията на земеделските производители по веригата на предложение на храни е приоритет за Комисията. Повишената бистрота на пазара ще направи информацията за ценообразуването по-ясна и по-достъпна, с което ще се насърчат лоялните връзки по цялата верига, а ползите ще бъдат по-балансирани. Тези нови правила ще добавят неотдавна признатата инструкция за възбрана на нелоялните търговски практики и ще бъдат от изгода за по-малките и слаби участници във веригата за доставки на храни. Въвеждането им отразява забележителната социална поддръжка в целия Европейски Съюз за усилване на ролята на земеделските производители във веригата за доставка на храни “.

Докато от една страна има доста информация за динамичността на селскостопанските пазари (цени, произвеждане, ресурси и т.н.), съвсем няма информация за други основни пазари по веригата за доставки на селскостопански артикули и храни – като преработката на храни и търговията на дребно, които са точно звеното сред земеделските производители и потребителите. Тази асиметрия в съществуването на информация сред земеделските производители и останалите участници във веригата за доставки на храни слага първите в извънредно неизгодно състояние на пазара и поражда опасения за нелоялни търговски връзки. Липсата на информация от преработвателите и търговците на дребно за динамичността на пазара е известна като „ черната кутия “ на веригата за доставки на селскостопански артикули и храни. Днешното предложение съставлява ключът за отварянето на тази кутия.

Предложените ограничения ще обзет месото, яйцата, млечните артикули, плодовете и зеленчуците, полските култури, захарта и зехтина. Те са създадени въз основа на системите за събиране на данни и процедурите, които към този момент са въведени и употребявани от операторите и страните членки при докладването на пазарна информация на Комисията, единствено че с разширение на обсега. Всяка страна членка независимо ще събира данни за цените и пазарите. Комисията предлага на страните членки да изберат най-икономически целесъобразния метод и фокусът им да не са дребните и междинни предприятия, с цел да се понижи административната тежест. Държавите членки ще дават данните на Комисията, която от своя страна ще разгласява наблюденията на своя портал за данни за хранително-вкусовата индустрия и обсерваториите на пазара на Европейски Съюз. Изключително значимо е предоставяната от страните членки информация да е точна и настояща.

В сходство с процедурите на Комисията за по-добро законотворчество, предлагането е оповестено за публично допитване за четириседмичен период. След това то ще бъде признато от Европейската комисия и се чака да влезе в действие шест месеца след приемането му.

От началото на своя мандат Комисията поставя старания, с цел да обезпечи по-лоялни и уравновесени връзки по веригата за доставки на храни.

През 2016 година бе основана Експертна група за селскостопанските пазари, която да изследва ролята на земеделските производители във веригата за доставки на храни и да предложи по какъв начин тя би могла да бъде засилена и усъвършенствана.

Въз основа на тези рекомендации, през 2017 година Комисията разгласява първична о-ценка на въздействието и социална консултация за рационализиране на веригата на доставка на храни – при всяка от които бяха обхванати три детайла: нелоялните търговски практики, съдействието сред производителите и прозрачността на пазара.

През февруари 2018 година бе оповестено изследване на публичното мнение в Европейски Съюз, при което множеството от респондентите (88 %) показаха мнението, че усилването на ролята на земеделските производители във веригата за доставки на храни е значимо. Тази наклонност бе доказана в публичната консултация от 2017 година по отношение на модернизирането на общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, при която 96 % от респондентите показаха единодушие с изказванието, че измежду задачите на тази политика би трябвало да бъде усилване на позицията на земеделските производители във веригата на основаване на стойност.

Миналата година Комисията показа предлагането си за възбрана на нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни, което беше гласувано от съзаконодателите през април 2019 година Тези нови правила ще пазят всички европейски аграрни производители, както и дребните и междинните снабдители, против нелоялните търговски практики по веригата за доставки на храни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР