След като ВСС реши да предложи предсрочно освобождаване на главния

...
След като ВСС реши да предложи предсрочно освобождаване на главния
Коментари Харесай

Няма срок, в който президентът трябва да издаде указа за освобождаването на главния прокурор

След като Висш съдебен съвет реши да предложи предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев - на ход е президентът. Няма период, в който президентът би трябвало да издаде декрет за освобождение на обвинител номер едно.

Президентът има право и на едно несъгласие, като по-късно Висш съдебен съвет би трябвало да разиска още веднъж предлагането и то отново да бъде гласувано, съобщи Българска национална телевизия. 

Според правосъдния министър Атанас Славов, който е и експерт по конституционно право, процедурата допуска издаването на указа да стане в малко време, а заведеното дело от Гешев в Конституционния съд за това дали Висшия правосъден съвет с изминал период може да освобождава основния прокурор, не би трябвало да забави решението на президента. За освобождението на основния прокурор гласоподаваха 16 членове на съвета, 4-ма бяха срещу.

Иван Гешев не участва на освобождението си, защото отпътува за Страсбург. Там той ще приказва по време на изключително съвещание на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права към LIBE на Екологичен потенциал.

Главният прокурор ще показа постигнатия от българската прокуратура прогрес при следствие на случаи на корупцията по " високите етажи " на властта, както и по съответни проблеми, обект на интерес от Мониторинговата група известни като " Барселонагейт " и " златните кюлчета ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР