След като всички партии в Стара Загора с изключение на

...
След като всички партии в Стара Загора с изключение на
Коментари Харесай

И Шумен с ″патриотична инициатива″: ще сменят турските имена на местности

След като всички партии в Стара Загора като се изключи Движение за права и свободи се включиха в странната самодейност на патриотите да бъдат преименувани местностите с турско-арабски имена, подобен ход се готви и в Шумен.

На 28 юни се чака общинският съвет в града да разиска настояването на съветника от " Атака " Добрин Чайлев да се сътвори краткотрайна комисия, която да изследва турско-арабските имена на местностите в общината и да предложи нови наименования, оповестиха издания в града.

Чайлев оповестява, представен от ″Дневник″, че към този момент е внесъл докладна бележка за основаване на краткотрайна комисия за преименуването и има входящ номер от 4 юни. Следващото съвещание на общинския съвет е на 28 юни и по думите на Чайлев настояването му по закон би трябвало да бъде включено в дневния ред.

Общинският консултант от " Атака " сподели, че самодейността е персонално негова и единствено той се е подписал под настояването. След това обаче е провел диалози със свои сътрудници и е получил увещание за поддръжка от общинските съветници от " Патриоти за Шумен " и Националния фронт за избавление на България.

Чайлев приказвал и с представител на ГЕРБ, които имат 14 от общо 41 съветници и са най-голямата група, само че към този момент от ГЕРБ са му споделили, че би трябвало да обсъдят въпроса и нямат решение за поддръжка. Движение за права и свободи разполагат с петима общински съветници.

" Отсега желая да успокоя, че няма да се сменят имената на Томбул джамия (на снимката) или на Куршум чешма, става дума за местности, не за исторически обекти ", съобщи Добрин Чайлев. Засега той няма данни какъв брой местности ще бъдат наранени от възможна смяна.

Решението на общинският съвет в Стара Загора да смени думи като " кладенец ", " хълм ", " кория " с " бунар ", " хълм " и " горичка " провокира остра реакция и отрицание. От мюсюлманското изповедание дефинираха протичащото се като " нов " възродителен развой "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР