След като вчера вицепремиерът и министър на икономиката в оставка

...
След като вчера вицепремиерът и министър на икономиката в оставка
Коментари Харесай

Бившият шеф на ВМЗ: Сделката за оръжията е осъществена. В мандата на Нинова

След като през вчерашния ден вицепремиерът и министър на стопанската система в оставка Корнелия Нинова реши да извади военното досие по оповестената оръжейна договорка с последна дестинация Украйна в опит да упрекна за нея служебните държавни управления на президента, през днешния ден отстраненият от нея неотдавна ръководител на съвета на шефовете на ВМЗ Сопот я опроверга. И упрекна в неистини и операции.

Никола Стоянов съобщи в ефира на Българска национална телевизия, че придвижването по тази договорка, възмутило по този начин соцлидерката, в действителност датира от нейния мандат, а военните произведения са доставени и договорката не е спряна от нея, както разгласи самата тя на изключителния брифинг, който свика за задачата.

От показаните от Нинова през вчерашния ден документи е видно, че изпълнителният шеф на ВМЗ " Сопот " Иван Гецов показва докладна до съвета на шефовете на сдружението, съгласно която през януари 2022 година е постъпила молба продукцията, платена на 100% да промени датата на доставка от 23 юли 2021-ва и 19.08.2021-ва на 29.02.2022-а, както и дестинацията от Афганистан към Украйна. Не се загатва от кого е молбата. По това време Гецов е ИД на ВМЗ " Сопот " - в мандата на Кирил Петков. През февруари съветът на шефовете утвърждава настояването. Самият ръб пък бе сменен към този момент в мандата на Везиева, като Стоянов го оглави след конкурс.

Стоянов първо съобщи, че оповестението на конфиденциална информация е изкючително неприемлива постъпка. И обърна внимание на обстоятелството, че настояването е постъпило през януари 2022-а - когато Нинова към този момент е министър и принципал на военно-промишления комплекс (ВПК).

Стоянов изясни, че доста огромен американски сътрудник, с който ВМЗ Сопот работи от 15 години, е изпратил писмото за смяна в дестинацията за експорт на оръжие - от Афганистан на Украйна, на 28 януари, когато военните дейности в Украйна не са почнали.

" След настояването на нашия сътрудник, ние незабавно осведомяваме всички, не продаваме краставици... Има си процедури, има служби, които вземат решение. Аз персонално съм уведомил началника на кабинета на госпожа Нинова Калоян Методиев (сега неин представител в междуведомствената комисия по експорта) за тази смяна. Ние не ги решаваме тези неща. Лъжа е, че тя е спряла тази договорка, тъй като тя не е спряна. Тази договорка се реализира, стоката е изнесена от дълго време. Не мога да ви кажа през коя страна, тъй като това е конфиденциална информация ", уточни някогашният началник на борда на оръжейното сдружение.

Междуведомствена комисия управлява износа, а неин шеф е госпожа Нинова, акцентира Стоянов. Ние сме производител, не знаем с изключение на документите, които подписваме, нищо друго. Има междуведомствена комисия, която може да реши може ли да се изнася за съответна дестинация, акцентира още веднъж той.

" Г-жа Нинова унищожи ВМЗ, в този момент се пробва да съсипе и целия ВПК с този звук, който подвига ", добави Стоянов.

След нейните назначения, ВМЗ не работи, договорите не се извършват, компании към този момент обмислят да си изтеглят задатъците си, изясни Стоянов във връзка положението на завода. Според него, там се назначават " партийни калинки ". И предложи на всички политици да сортират фрагментите, тъй като не всеки става за дадена работа.

На обвиняванията на Нинова акцентира, че е спечелил поста си във ВМЗ след конкурс, а във връзка с Гецов, дълготраен кадър на завода, назначаван при ГЕРБ, акцентира, че работи във ВМЗ от 30 години, а заводът е строен от неговите прародители.

Аз самият не мога да кажа дали има българско оръжие в Украйна, само че за всички е ясно, сподели в умозаключение Стоянов.

Сагата

Сагата води началото си от това изявление на Петков за " Гардиън " и хипотезата, че длъжностен кабинет на Радев ще спре износа на оръжия за Полша, която, обществена загадка е, доставя за Украйна. Президентът пък отвърна с апел до вицепремиерката и министър на стопанската система и промишлеността да изясни по какъв начин по този начин пращаме оръжие към Украйна при все решението на Народното събрание и на личните й многократни поръчки по какъв начин и един патрон няма да отиде в помощ на нападнатата от Русия страна.

Последва фейсбук пост на Димитър Стоянов - извадка от оръжейно досие. По-точно няколко реда, в които се загатва предложение до комисията по експорта, с принципал " Министерство на стопанската система " крайната дестинация на за износ на оръжейни произведения да се промени от Афганистан на Украйна.

Така през вчерашния ден Нинова реши да доразвие тематиката на специфичен брифинг, по личните й думи, водена от това, че от три дни медиите се занимавали единствено с тази тематика, а знайни и незнайни герои, коментатори лъжели и манипулирали публичното схващане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР