След като вчера в Държавен вестник: бяха публикувани измененията на

...
След като вчера в Държавен вестник: бяха публикувани измененията на
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите : И след промените в съдебния закон пак ще ни има

След като през вчерашния ден в " Държавен вестник: бяха оповестени промените на Закона за правосъдната власт, макар апелите на десетина цивилен организации и четири извънпарламентарни партии към президента Радев да върне плана за ново разискване поради противоречивите нови разпореждания, законът влиза влиза в действие от 15 август. Наред с няколко оценени освен като противоречиви промени, само че и даващи опция за премахване на нежелани и неуместни съдии по волята на прокуратурата, Закон за съдебната власт вкарва и обвързване в едномесечен период от влизането в действие всички магистрати да заявяват, в случай че членуват в съсловна организация.

По този мотив Съюзът на съдиите в България - най-активната професионална организация на магистрати, излезе с послание към съдиите за задължението, произлизащо от новите промени, и че декларирането би трябвало да стане до 14 септември.

ССБ прави оценка като сковаващ резултатът на въведеното обвързване по отношение на правото на свободно сдружаване на магистратите и припомня, че тази оценка е направена и от авторитетни интернационалните организации на магистрати.

Пълния текст на обръщението

Досега - съгласно признатия през 2015 година Закон за съдебната власт, бяха задължени единствено новопостъпващите в правосъдната система магистрати да афишират в коя съсловна организация членуват. Още тогава - при първото гласувано условие за обявление през 2015, от парламентарните диспути се разбра че промените се вършат точно поради Съюза на съдиите. Тази професионална организация даже бе третирана в речи от парламентарната естрада като рушаща стабилността и рискова за държавните ползи, което трябваше да стресне както членуващите, по този начин новопостъпващи в ССБ - и посредством боязън и стигматизиране Съюзът на съдиите в България да бъде лека бавно премахнат. Подобни тълкования се заявяваха неведнъж и от лоялното на основния прокурор болшинство във Висшия правосъден съвет, в благозвучие с паралелните нападателни нападки, които се сипят ежедневно от медийната империя на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Без да разсънят най-малко една реакция на Висш съдебен съвет, каквото обвързване има съветът, в случай че си изпълняваше функционалностите съгласно Конституцията.

В обръщението ССБ напомня отхвърли на президента да върне промените и уведомява, че УС на организацията е взел решение да осведоми за последните законодателни промени Европейската комисия и Европейски съд по правата на човека.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Промени в правосъдната власт (829)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР