След като вчера стана ясно, че посредникът във спора за

...
След като вчера стана ясно, че посредникът във спора за
Коментари Харесай

Вашингтон измисли 6 варианта за новото име на Македония

След като през вчерашния ден стана ясно, че медиаторът във разногласието за името на Македония Матю Нимиц се разгласи изрично терминът " Македония " да бъде непокътнат, през днешния ден той разгласи и 6 оферти по какъв начин тъкмо да се споделя нашата съседка. Вариантите са: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/, съобщи БГНЕС.

Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал MKD.mk единствено няколко часа след приключването на договарянията сред македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в наличието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис.

Съкратеният вид на името, което може да се употребява е - Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija или Gorna Makedonija /от БГНЕС дават наименованията на латиница, както ще се изписват в интернационалните връзки – бел.ред./. По отношение на езика има две оферти - " македонски " ( " makedonski " ) или " official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna.

Името, което ще бъде признато, ще се употребява както в двустранните връзки, по този начин и на интернационално равнище. Македонското държавно управление на този стадий прецизира единствено, че " се основават условия за напредване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат поради разликите ". Самият Нимиц съобщи, че " дадох моите оферти на двете страни ". " Те би трябвало да ги показват на техните държавни управления, които би трябвало да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение ", сподели още Нимиц след договарянията в Ню Йорк.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР