След като вчера , че парламентарните групи на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС

...
След като вчера , че парламентарните групи на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев оборва митове за военната ни помощ за Украйна

След като през вчерашния ден, че парламентарните групи на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи оферират да бъдат изпратени 100 бронирани машини на Украйна от запасите на Министерство на вътрешните работи и, през днешния ден разшири тезата си за поддръжка за военната помощ от България за нападнатата от Русия страна в по-обширна позиция, публикувана от пресцентъра на " Демократична България "

В становището си Мирчев оборва 10 мита за военно-техническата помощ от страната ни за Украйна.

Цитираме без редакторска интервенция формулировката на изказванията за военната помощ, които депутатът определя като легенди и опровергава.

Мит 1: Ако предоставим бронирани машини на Украйна, ще понижим бойните качества на армията.

Мирчев изяснява, че действително БТР-ите са зачислени на Жандармерията, която е част от Министерство на вътрешните работи и няма общо с армията. Той акцентира, че нито една бронирана машина няма да бъде взета от Българската войска.

Мит 2: Помощта, която оказваме на Украйна, ни коства скъпо.

По думите на народния представител досега България е изпратила единствено един път помощ за към 20 млн. лева Той добавя, че в същото време Украйна е купила от нас оръжие и муниции за над 5 милиарда лева, които до края на 2023 година ще станат близо 7 милиарда лева Уверява също, че предоставената помощ не нарушава бойните качества на армията ни.

Мит 3: Защо даваме качествена военна техника, вместо да я използваме ние тук?

Тук депутатът дава отговор, че става дума за морално и механически остаряло въоръжение, част от което е механически неизправно, само че е нужно обаче на Украйна. Той показва също, че украинците разполагат и с капацитета да ремонтират БТР-ите и да ги употребяват за аварийни елементи. Според него Българската войска има потребност от съвременни бронирани машини за пехотата и от реализация на подготвяните от дълго време планове за придобиване на такива.

Мит 4: Другите не дават толкоз, колкото ние на Украйна

Ивайло Мирчев акцентира, че от всички страни, които оказват помощ на Украйна, България е с минимален принос, даже след Република Северна Македония, предоставила по-сериозна поддръжка от нас под формата на танкове и самолети. Той отбелязва още, че през 1999 година страната ни е подарила на РСМ 94 танка Т-55 и 108 гаубици, без това да е провокирало съществени опасения за намаляване на отбранителните ни качества.
 Министерство на вътрешните работи: Решението за БТР-ите е политическо
Министерство на вътрешните работи: Решението за БТР-ите е политическо

На повече въпроси за военната помощ за Украйна не бе отговорено

Мит 5: Никой няма да ни компенсира за военната техника, която предоставяме

Народният представител показва, че в действителност по публични данни в края на 2022 година държавното управление на Съединени американски щати е предложило на България обезщетения в размер на $200 млн., в случай че страната ни даде остаряло руско въоръжение на Украйна, само че служебното държавно управление не се е възползвало от предлагането.

" Длъжни сме да опитаме да получим обезщетения под формата на съвременно западно въоръжение и през днешния ден, в случай че не е късно за сходна стъпка ", безапелационен е той.

Мит 6: Предоставяйки към 100 БТР-а, понижаваме оперативните качества на Министерство на вътрешните работи

Мирчев декларира, че въпросните бронирани машини нямат общо с оперативните благоприятни условия на вътрешното ни министерство, защото са му зачислени по време на Възродителния развой и са предопределени за тогавашните вътрешни войски, през днешния ден - Жандармерия. " Никога не би трябвало да стигаме до миг, в който Министерство на вътрешните работи (под каквато и да е форма) употребява против жителите си бронетранспортьори. Самите те са с отпаднала нужда от години за Министерство на вътрешните работи и част от тях механически неизправни ", счита той.

Мирчев отбелязва още, че годишно за защита и поддръжка на тези бронирани машини се изразходват съществени средства, които в този момент ще могат да бъдат употребявани по-ефективно в бюджета на Министерство на вътрешните работи.
 Радев: Украйна упорства да води тази война, само че Европа заплаща сметката
Радев: Украйна упорства да води тази война, само че Европа заплаща сметката

Точно в такива сериозни времена българските ръководещи нямат лично мнение

Мит 7: Украйна не е направила нищо за нас, с цел да им даваме бронетранспортьори.

" Украйна е дом на стотици хиляди украински българи, доста от които не напуснаха страната даже след началото на съветската инвазия и гнет. Най-малкото, което имаме като честен дълг към тях, е да им помогнем да се защитят ", разяснява националният представител.

Той показва, че Украйна е другарска за България страна и за разлика от Русия не ни е оповестила за зложелател. Мирчев прибавя, че тя е първата фронтова линия против " нападателния путински империализъм " и в този смисъл е бариера пред него и за нас. Според Мирчев, помагайки на Украйна, ние оказваме помощ на личната си национална сигурност.

Той означи също, че за последните 16 месеца Украйна е внесла 5 милиарда лева в стопанската система ни под формата на покупки на оръжие и муниции, а директно или индиректно във военните ни фабрики прехранване намират над 100 000 българи.

Мит 8: Вместо да си модернизираме армията, ние мислим за други армии.

Мирчев разяснява, че не си модернизираме армията, като откриваме в хранилища на Министерство на вътрешните работи ненужни бронирани машини от 60-те и 70-те години, както не модернизираме и личния си автопарк, в случай че в задния двор държим ръждясваща " Лада ", която не употребяваме, само че не желаеме да се разделим. Той добавя, че даването на руско оръжие и приемането на натовско в подмяна е късмет, от който са се възползвали доста страни, само че не и нашата, като за това той поради упреква президента Румен Радев и неговите служебни държавни управления.

Мит 9: Дори и да получим помощ от Съединени американски щати и НАТО, това не е методът да модернизираме армията си.

" Наивно е да чакаме, че предоставяйки остарялото си руско въоръжение, можем да модернизираме цялата си войска. Но можем да стартираме и катализираме този развой, с цел да може и цената му за нас, данъкоплатците, да е по-ниска. Нищоправенето на ръководещите в последните над 30 година във връзка с модернизацията (вкл. президента Радев) ни докара до положение главното ни въоръжение към момента да е руско и към този момент да е по-подходящо за музей, в сравнение с дейно средство за защита ", декларира депутатът.

Мит 10: Щом даваме оръжия за Украйна, влизаме във война с Русия.

Ивайло Мирчев показва, че от 16 месеца България е един от най-големите снабдители на оръжие за Украйна, без да сме влезнали във война. " Най-големият трубадур на тази теза е президентът Радев. И както при Корнелия Нинова сякаш не изнасяхме и един патрон за Украйна, при служебното държавно управление на Радев за 10 месеца продадохме муниции и оръжие на Украйна за близо 3 милиарда лева Т.е. самият Радев към този момент се е убедил, че даването на оръжие за Украйна не ни вкарва във война, макар че обществено споделя противоположното ", разяснява той.

Народният представител декларира също, че близо 50 страни са дарили въоръжение и боеприпаси на Украйна от началото на войната и, в случай че всички те бяха във война с Русия, тя от дълго време щеше да е завършила.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР