След като ваксините срещу COVID-19 се появиха, любителите на теории

...
След като ваксините срещу COVID-19 се появиха, любителите на теории
Коментари Харесай

Илон Мъск иска от 2022 г. да имплантира чипове в мозъците на хора, за да ги лекува

След като имунизациите против COVID-19 се появиха, феновете на теории на конспирациите се усъмниха, че посредством тях милиардерът Бил Гейтс желае да ги чипира. Разбира се, това не е правилно. Но един различен милиардер от Силиконовата котловина постоянно е споделял желанията си да чипира популацията на Земята.

Още през идната година Илон Мъск се надява, че неговата софтуерна компания Neuralink ще стартира да вгради микрочипове в мозъка на хората.

Neuralink, която бе съоснована от Мъск през 2016 година, създава чип, който ще бъде вграден в мозъците на хората, с цел да записва и по едно и също време с това да подтиква мозъчната интензивност. Предназначен е за медицински приложения, като лекуване на съществени пострадвания на гръбначния мозък и неврологични болести.

По време на изявление онлайн на срещата на върха на съвета на основния изпълнителен шеф на The Wall Street Journal в понеделник, Мъск беше запитан какви са задачите на Neuralink през 2022 година

" Neuralink работи добре при маймуни. Ние организираме доста проби и просто удостоверяваме, че е доста безвредно и надеждно, и устройството Neuralink може да бъде отстранено безвредно ", отговори Мъск и добави: " Надяваме се, че ще можем да го използван на първите хора, които ще бъдат пациенти с тежки пострадвания на гръбначния мозък като тетраплегици, квадриплегици, още идната година ".

Мъск сподели, че " стандартите на Neuralink за имплантиране на устройството са доста по-високи от това, което изисква FDA ".

По-късно милиардерът повтори желанията си в пост в Twitter: " Напредъкът ще се форсира, когато имаме устройства в хора (трудно е да водим нюансирани диалози с маймуни) идната година ", написа той.

Мъск по-рано оферираше по-ранни времеви рамки за Neuralink да вгради своите чипове при хора. През февруари той сподели, че компанията ще може да стартира да вгради технологията в хората до края на 2021 година През 2019 година Мъск сподели, че Neuralink се надява да стартира тестване при хора до края на 2020 година

Мъск има история на прекомерно амбициозни обещания и незадоволително осъществяване на обещаните периоди.

През април Neuralink пусна видео на маймуна, която играе видео игра благодарение на устройството.

След като събра 205 милиона $ през юли, Neuralink съобщи, че ще насочи средствата към създаването на своя чип, тъй че да може да разреши на квадриплегиците да управляват цифровите устройства с мозъка си.

Квадриплегия или тетраплегия е цялостна или частична парализа на ръцете и краката.

Neuralink не е единствената компания, която създава технология за мозъчен интерфейс. През юли биотехнологична компания от 20 души, наречена Synchron, получи утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите да стартира проби върху хора.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР