След като в сряда младо момиче от Бургас беше пометено

...
След като в сряда младо момиче от Бургас беше пометено
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Шофьори изпреварват в аварийната лента на АМ Тракия

След като в сряда младо момиче от Бургас беше пометено от камион в спешната лента на автомагистрала " Тракия " край Сливен, инспекция на " По света и у нас " сподели, че изпреварването през спешната лента е по-скоро предписание, а не изключение - нещо, което сътрудниците видяха през последните няколко дни.

Мощни лъскави коли и даже рейсове в нарушаване на разпоредбите се движат в тази лента, с цел да изпреварят натоварния трафик.

Магистрала Тракия, секторът сред Вакарел и Ихтиман. Движението е в посока Пловдив в четвъртък преди обяд. Колона от коли изпреварва колона от ТИР-ове. Мощен автомобил, обаче доста бърза и с маневри на змиорка навлиза в спешната лента, с цел да бъде първи.

" Да, в реалност се следят коли, които да изпреварват през спешната лента. Това е безусловно нелегално, глобата е извънредно сериозна - 1000 лв. санкция и 6 месеца лишаване на шофьорската брошура ", разяснява Дияна Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Освен това се лишават и 10 контролни точки. А при второ нарушаване санкцията скача на 4 хилади лв.. Това, обаче изобщо не тормози даже тези водачи, които зад кормилото си изкарват прехраната. Ето два рейса, които се движат в аварияната лента, с цел да заобиколят запушване на автомагистралата. А единствено метри по-надолу там има спрели три аварирали автомобила, пътна помощ и полицейска кола.

Продължаваме към Ихтиман, а придвижването през спешната лента става все по интензивно. Тогава подаваме сигнал на телефон 112. Налага се ние да кажем на служителката на 112, че това е сектор към РПУ Ихтиман и тогава тя се пробва да ни свърже с дежурен полицейски сружител в районното. Неуспешно.

Докато чакаме наново да ни свържат с районното още няколко коли минатат през спешната лента. А от 112 ни твърдят, че ще предадат по електронен път позвъняването ни.

Продължаваме пътуването към София. По автомагистралата на никое място не се вижда да има полицейски екип, който да управлява и подкрепя придвижването, нито пък да стопира и глоби още поредност от коли, които надхитрят другите с придвижване през спешната лента.

" Другият проблем, който доста постоянно се следи, това е обстоятелството, че българските водачи не знаят какво да създадат и безусловно запушват цялото придвижване и даже и коли за спешна помощ и пожарни няма от къде да минат ", сподели Русинова.

В такива случай на запушалка водачите, които се движат в изпреварващата лента, би трябвало да извъшват това в най-лявата й част, а тези, които в дейната в най-дясната. Така сред двете колони се отваря тъй наречените " избавителна лента ", през която магат да минават коли за спешна помощ, пожарни и полицейски коли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР