След като в сряда (8 декември) преговарящите за правителство Продължаваме

...
След като в сряда (8 декември) преговарящите за правителство Продължаваме
Коментари Харесай

След извънредна среща заради БСП коалиционният договор с потвърдени постове пак е към финал

След като в сряда (8 декември) договарящите за държавно управление " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " оповестиха, че, които дефинираха като дребни юридически, в четвъртък заран имаше изключителна среща сред трите обединения. Причината е, че социалистическата партия имала нови оферти за корекции по политиките в обществената сфера, макар че до момента се смяташе, че въпросите по законодателната рамка са изчистени.

Дори преди срещата Кирил Петков позволи, че подписването на документа за ръководството на страната може да бъде отсрочено за началото на идната седмица. В последна сметка след изключителните диалози сред обединенията, се върна остарелият предстоящ период - до неделя. Последната официална стъпка е Националният съвет на Българска социалистическа партия, който съгласно поръчките на Нинова ще се организира на следващия ден (10 декември) следобяд и би следвало да ѝ гласоподава единодушие за сключване на съглашението " ИТН " и " Демократична България " показаха подготвеност за формалното утвърждение на основния документ. В отговор на въпрос на " Дневник " съпредседателят на обединяването Христо Иванов обаче не изключи опцията да има още срещи сред договарящите.

Възражението на Българска социалистическа партия

В четвъртък заран пред Би Ти Ви Ива Митева от " ИТН " разгласи, че " една от партиите е възразила по съдружното съглашение и концепцията е да се доогледа още един път ". Партията се оказа Българска социалистическа партия, само че по този начин и не разбра съответно какви са настояванията за ремонти: " Имаме оферти за допълнения, които касаят обществената сфера ", сподели Нинова пред малкия екран.

И след срещата сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " не се разбра какви съответно са били настояванията за корекции на социалистическата партия. Христо Иванов от " Демократична България " разгласи, че поправките на Нинова не са били " противоречиви,нито предмет на някаква колизия, нито да трансформират нещо фундаментално ". На въпрос на " Дневник " дали Иванов е останал с усещане, че срещата сутринта е била последната незабавна сред договарящите водачи на обединенията, той отговори: " Не, не оставам с такова усещане, може да изникнат всевъзможни тематики, всевъзможни срещи ".

Тече естествен работен развой. Има тематики, изникват тематики от всякакво естество. Нормално е да се изчистят. Няма да е просто нито подписването на това съглашение, нито използването му.
 Христо Иванов

По думите на Асен Василев срещата сред четирите договарящи обединения не е била инициирана съответно от някоя страна: " Общо се организирахме да имаме среща по финално изчистване на всички забележки по текстовете ".

Финалните текстове са подготвени, тъй че считаме, че живот и здраве ще имаме изцяло оторизирано съдружно държавно управление на следващия ден до края на деня.
 Асен Василев

Василев отхвърли да каже какви са били поправките, а вместо това повтори поръчката, че съглашението ще бъде оповестено. Твърди, че това ще стане откакто " те тръгнат към претендентите на Българска социалистическа партия и получат утвърждение ". Следователно, до края на петъчния ден " Продължаваме промяната " би трябвало да популяризира окончателния вид на контракта за ръководството на страната.

Още потвърждения за държавното управление

След като през вчерашния ден публично бе доказано, че вицепремиерите в бъдещото държавно управление ще бъдат петима (двама за " Продължаваме промяната ", по един за oстаналите формации), като един от тях ще бъде Калина Константинова от групировката на Петков и Василев, - тя ще дава отговор за модернизацията на администрацията - през днешния ден Ива Митева от " ИТН " удостовери, че вицепремиер от партията на Слави Трифонов ще бъде районният министър.

Пред Би Ти Ви тя отхвърли да уточни окончателното име. Според медийни изявления претендент за поста в Гроздан Караджов, който беше претендент за транспортен министър във. От думите на Митева остана усещането, че имената на министрите от партията на Слави Трифонов към момента не са конкретизирани: " Не съм чувала никакви имена, тъй че не мога да кажа кои са. Нека не разчитаме на това " приказва се ", ситуацията е доста динамична ", сподели Ива Митева. Според, четири ще са министерствата, ръководени от фрагменти на " ИТН " - енергетиката, външните работи, районното развиване и благоустройството и спорта. (Още за сигурните и несигурните имена в бъдещия кабинет четете )

Вторият вицепремиер на " Продължаваме промяната " ще е Асен Василев, който ще бъде отпред на Министерството на финансите, като ще дава отговор и за контрола върху еврофондовете. " Тези две функционалности са доста разумни да бъдат дружно, тъй като и в двата случая са обществени финанси и транспарантното им харчене е приоритет ", сподели Кирил Петков пред Би Ти Ви за позицията на Василев, откакто пред немското издание " Шпигел " дефинира, че новият министър на финансите.

Стефан Янев, който е министър председател в служебното държавно управление, удостовери, че е водил диалози, с цел да продължи работа като министър на защитата в предстоящото постоянно държавно управление. " Искам да се срещна със съглашението (за ръководство, което договарят четирите обединения - бел. авт.), с цел да съм наясно какви задължения поемам и дали ще ги поемам. Възможно е, само че дано да забележим развиването ", сподели пред публицисти в Народното събрание Стефан Янев.

Настоящият министър на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи в коридорите на Народното събрание, че не е получавал предложение да остане министър и в постоянното държавно управление: " Не зная дали ще получа такова предложение, в случай че получа ще мисля деликатно ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР