След като в миналия брой в. Шоу ви запозна с

...
След като в миналия брой в. Шоу ви запозна с
Коментари Харесай

Само в "ШОУ! Катя и Здравко от „Ритон” разкриха нагла измама

След като в предишния брой в. " Шоу " ви срещна с едно бедстващо семейство, на което освен десетки жители, само че и част от музикалната ни колегия изиска да помогне, се оказахме на прага на една прекомерно мъчителна истина – смисъла на поговорката за непоисканото положително в деяние! Какво става, когато видиш човек, който се нуждае от помощ? Искаш да окажеш помощ. А какво става, когато един подобен чист и лишен от украси смисъл се трансформира в ефикасен бизнес способ за събиране на пари? Девалвация! Обществена. Публична. И най-много човешка.

Именно това се получи на процедура и с следващия тежък обществен сюжет, провокирал социална емпатия, който в последна сметка се оказва… нищо повече от елементарна машинация. Търговия с човешки страсти.

След като преди към седмица за броени часове обществената мрежа съумя да се сплоти в желанието си да помогне на един татко и двете му девойки, които съгласно информациите спят в остарял червен бус, намиращ се на зарязан паркинг в столичния квартал „ Надежда”, в този момент шокът на десетки хора ще звучи напълно, напълно основателно.

Едни от хората, поискали да подадат ръка на Димитър и фамилията му тогава, бяха Катя и Здравко от дует „ Ритон”, както и колежката им Силвия Кацарова. Както писахме и в предния брой на националното издание – известните ни реализатори бяха решили дори да подемат акция за спасяването на тези хора. И решението им бе непоклатимо досега, в който не разкриват цялостната версия на истината…

„ Ние в действителност поехме самодейност да помогнем на тези хора. Агитирахме сътрудници, познати, обаче в един миг нещо ни подсказа, че може би не всичко е такова, каквото наподобява


Въпреки тиражираните информации, че Димитър има тежко белодробно заболяване, на фотографията той държи цигара в ръка...

Потърсихме реакция от инж. Димитър Димов, който е кмет на „ Надежда”, с цел да сигнализираме и институциите. И останахме възхитени от активността на общината. Има страна!”, споделят от „ Ритон”.
И фактически още на идващия ден след обявата кметът на „ Надежда” разпорежда инспекция по случая, която открива обстоятелства с прекомерно подозрителен темперамент. Оказва се, че
на фамилията е препоръчано настаняване и храна, които те отхвърлят

А едното от двете деца, за което се споделя, че е онкоболно, въобще не живее в буса. Намира се при баба си и дядо си.

„ Жалкото е, че когато искаш да помагаш, започваш да се притесняваш тъкмо от това дали няма да бъдеш измамен”, прибавя още Здравко. И споделя, че даже въпросните хора, на които са желали да оказват помощ, след това са се обърнали непосредствено против тях. „ Свързаха се с нас и започнаха да ни търсят сметка?! Ужасно гадно е! Това са хора без всевъзможен морал.”

„ Добре, че беше инж. Димов, другояче кой знае какъв брой хиляди българи щяха да отделят от хляба си, с цел да оказват помощ... Освен това “болните” нямат документи от ТЕЛК

А и бащата, който сякаш е белодробно болен, на фотографията в аления бус е с цигара в ръката. Съпругата му пък работи в един от столичните хотели, а сякаш и тя била безработна”, възмущава се и Катя.
Всъщност „ Ритон” без да желаят, отвориха един изключително болен за родното общество въпрос – за тежестта на морала и аспектите на неговото проявяване. Както казахме и първоначално – през днешния ден се търгува доста сполучливо и безпределно дейно с страстите и положителните планове на хората. Ето за какво в името на прецизността на изнесените обстоятелства потърсихме за коментар и Мила Йовчева – чиновник на обществените служби: „ Не можем да даваме квалификации, само че ще ви кажа какво сме създали за тези хора. Получихме информация от кмета на „ Надежда” за фамилията на Димитър – че живее в бус дружно с 21-годишна бременна и с 15-годишната си щерка. Сигнализирахме Дирекция „ Социално подпомагане”, както и екип от Дирекция „ Социални услуги за деца и възрастни”. Предложихме на Димитър настаняване на фамилията в център за краткотрайно настаняване, а на бременното момиче – подпомагане от стратегия „ Майка и бебе” със експерти, които да я следят от самото начало, а след раждането да спомагат за развъждане на детето до шест месеца.

И в двата случая те отхвърлиха подпомагане. Имаме заявления за това. И доколкото аз знам от него в диалог по телефона, са си намерили квартира, където живеят в този момент. Социалните служби и отдел „ Закрила на детето” са ходили на място, само че не са разкрили в буса 15-годишното дете, за което се споделя, че е с онкозаболяване. То е било при близки. Кметът изиска наличие и от „ Екоравновесие”, тъй като фамилията имаше и животинки – две кучета и една котка. Предложено им е било животните да се вземат за краткотрайно развъждане, само че те още веднъж са отказали и този тип подкрепа”.
Както към този момент казахме, макар изказванията, че щерка им е болна, родителите не дават на проверяващите документи, че са регистрирани по ТЕЛК. Факт, който е задоволително индикативен за обстановката.

Поредният сюжет за тежка житейска обстановка у нас за кой ли път отваря въпроса за сменените полезности в обществото. И най-много за това какъв брой коства това да можеш да изтъргуваш на морална безценица най-ценното в живота – човешкото здраве. Оставяме изводите на всеки един от вас.

Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР