След като в края на миналата година представителите на ГЕРБ

...
След като в края на миналата година представителите на ГЕРБ
Коментари Харесай

Декларацията с приоритети на ПП не събира мнозинство, засега

След като в края на предходната година представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи се явиха на проведената от Николай Денков среща единствено, с цел да откажат поканата на " Продължаваме промяната " за разискване и допълнение на програмната декларация на проектокабинета Денков, през днешния ден двете партии не се появиха въобще на вторите диалози. Не се явиха и " Възраждане ", които през цялото време отхвърлят диалози с Политическа партия.

Срещата бе свикана директно откакто Политическа партия получиха втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев. На нея участваха само представители на Политическа партия, " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Изпълнителното бюро на социалистите обаче е решило да не поддържа документа с цели заради разлики по значими точки. " Български напредък " пък щели занапред да разискват перо по перо, като и те имали запаси по дадени параграфи.

Дори и да реализират консенсус, тези партии събират едвам 109 гласа в пленарна зала, незадоволителни за съставяне на кабинет. От своя страна представителите на " Промяната " обявиха неведнъж - в случай че програмната декларация, в която са записани 4 съществени целта за развиването на България - влизане в Шенген и еврозоната, както и създаване на пакети за подкрепяне на бизнеса и хората, не бъде призната от болшинството, ще върнат празна директория на президента Радев.

Българска социалистическа партия по едно и също време поддържат напъните на Политическа партия за сформиране на държавно управление и отхвърлят препоръчаната декларация с цели.

" Оценяваме положително желанието на Политическа партия да сътвори среда за разговор, в това число като бъдат включени и целите на партиите, които се съгласиха да вземат участие в този разговор, включително и на Българска социалистическа партия. (...) Споделяме главните цели като развиването на конкурентна и ефикасна стопанска система, господство на правото, намаляването на неравенствата, достъп до качествено обучение и опазване на здравето... Има оферти обаче, по които нямаме единодушие. По тях не можем да вършим взаимни отстъпки и по наша преценка на този стадий към този момент нито могат да бъдат извадени, нито поправени. Те засягат няколко значими данъчни, обществени и външнополитически въпроси. Междувременно беше заменен и характера на документа - от декларация в проекторешение, което е доста по-силно ангажиращо и възможното му приемане би дало наложителен темперамент на всеки един текст в него ", оповести решението на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, събрало се във вторник сутринта, Кристиян Вигенин.

Друг мотив на левицата - Политическа партия и Демократична България, които желаят да сформират кабинет на малцинството, имат по-малко от 1/3 от гласовете в Народното събрание, което би направило предстоящ кабинет нестабилен и подвластен и би задълбочило, а не решило политическата рецесия.

Българска социалистическа партия остава подготвена да води градивен разговор, който да резултира в сформиране на постоянно държавно управление, акцентира още нардоният представител.

Уважение към позицията на Българска социалистическа партия изрази Николай Денков, само че конкретизира по-детайлно от Вигенин разликите, които срещнали между тях двете партии.

" За нас като мандатоносител е добре да конкретизираме границите, които са ценностни и не можем да прекрачим. Проблемите са най-много в две направления. Едната е обвързвана с отношението към войната в Украйна, а втората е обвързвана с изборния развой. Имахме полемики, търсихме решения. Това е вашето решение, ние го почитаме, считаме, че е доста значимо нещата да се споделят по този начин, както се виждат. Както вие оставихте вратата отворена за последващи полемики, по този начин и от наша страна ще срещнете същото схващане ", сподели кандидат-премиерът.

Колективните органи в " Демократична България " не са взели към момента публично решение, само че текстовете на декларацията съдържат всички цели на " градската десница ", а настройката е да бъде дадена поддръжка, бе есенцията от изявлението на Христо Иванов от Демократична България.

Който не пропусна и да се обърне с рецензия в посока " Позитано " 20. " Искам да изкажа своето растящо безпокойствие от обстоятелството, че политически обединения, които претендират да са систематични, не се включват в подобен формат на разговор. "

" Български напредък " също са съгласни с главните цели в декларацията на Политическа партия - влизането в Шенген и еврозоната. Същевременно те считат, че с цел да могат да бъдат реализирани те, е нужно устойчиво парламентарно болшинство, образувано на база съдружно съглашение. Споделят и опасенията на Българска социалистическа партия, че от декларация, предложенията на Политическа партия са трансформирани в проекторешение, което прави характера им наложителен без да има изясненост по какъв начин и по кое време могат да бъдат изпълнени.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР