След като в една от емблемите на Истанбул, Момината кула,

...
След като в една от емблемите на Истанбул, Момината кула,
Коментари Харесай

Тревога в Турция: Бутат ли Моминската кула на Босфора СНИМКИ

След като в една от емблемите на Истанбул, Момината кула, стартира огромна реституция през септември 2021 година, тя бе покрита с огромно скеле. Много хора в обществените медии бяха обезпокоени, че най-атрактивната забележителност на Истанбул се унищожава. 

 Джумхурийет

Изображения, които включват неналичието на върха на кулата, провокираха реакции в обществените медии.

 ХаберТюрк

ХаберТюрк получи достъп до обекта и направи специфични фотоси вътре кулата, където текат реставрационните работи.

 ХаберТюрк

Генералната дирекция за културно завещание и музеи разгласи, че историческата конструкция е в развой на възобновяване и ще служи като музей през идната година, отричайки всички клюки за заличаване на архитектурния монумент.

 ХаберТюрк

„ Момина кула ще служи като музей и монумент с непокътнати исторически и монументални полезности. Тя ще бъде още веднъж открита през 2023 година, 100-годишнината на Турската република “, оповестиха от дирекцията на 3 септември.

Експерти от два университета оповестиха, че фероциментът, употребен при реставрацията на кулата след пожар през 1940 година, към този момент не е устойчив против предстоящо земетресение. Започна реституция на кулата, като купола на структурата напълно ще бъде олекотен.

От дирекцията подчертаха още, че всички осъществени ремонтни действия на кулата са оповестени на формалния уебсайт на кулата в интернет.

 ХаберТюрк

Архитектката, реставратор и съветник на плана за реституция на Момина кула, проф. доктор Зейнеп Ахунбай даде оценка на дебатите за ежедневника Джумхуриет. Ахунбай показа: „ След пожар през 1944 година горната част на кулата беше възобновена като стоманобетонна структура. Момината кула е се намира на влажно място край морето. Желязото вътре в стоманобетона, който се употребява от 1944 година, е ръждясало и е изгубило устойчивостта си на трусове.

„ Реставрацията, направена след пожара тогава, е осъществена без документи. При актуалната реституция кулата ще бъде възобновен в положението от интервала на султан Махмут. В рамките на плана беше решено да се реновира кулата, зачитайки този интервал. Затова балконът и куполът ще бъдат направени от дърво. ”

 Джумхурийет

Моминската кула, известна още като кулата на Леандър, се намира на малко островче на южния вход на протока Босфора, на към 200 метра от истанбулския квартал Ускюдар.

Построена през 1725 година, кулата служи като туристически обект с ресторант в нея в предходните години.

 Джумхурийет

Зад името на „ Момина кула ” се крие легенда, наречена на турски „ Къз кулеси ” (Kız Kulesi). Според преданията, пророк споделя на тогавашния император, че щерка му ще бъде ухапана от змия на 18-ия си рожден ден. Императорът построява тази кула в средата на морето, с цел да отбрани щерка си от всички рискове. На 18-ия ѝ рожден ден императорът носи кошница с плодове като подарък за щерка си, само че змия, скрита в кошницата, я ухапва и я убива.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР