След като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55

...
След като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55
Коментари Харесай

Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение

След като в бюджета за 2018 година бяха планувани 55 млн. лева повече за чиновниците в Министерство на вътрешните работи, ведомството към този момент е готово с смяна в наредбата за заплатите с обновено главно заплащане на другите длъжности в системата. От нея се вижда, че служителите на реда с най-ниски заплати и тези, които работят на терен, ще получават от идната година по-високи заплати. За полицейските шефове нарастване не е планувано.

Проектът на наредбата е оповестен за публично разискване на портала strategy.bg за период от 14 дни. Краткият период за съвещания вносителите аргументират с това, че законът за бюджета, както и подзаконовите нормативни актове, би трябвало да се ползват от 1 януари 2018 година,

През идната година с непроменени заплати ще бъдат основният секретар на Министерство на вътрешните работи и заместникът му, както и всички служители на реда в основните дирекции на Министерство на вътрешните работи и всички шефове и началници, без значение от структурата, в която работят. Без нарастване са и проверяващите служители на реда, като се изключи тези от районните ръководства в София и проверяващите служители на реда към отделите в Столична дирекция на вътрешните работи.

При някои длъжности нарастването е минимално или 10 лева - като за разузнавачите трета степен в столичната полиция да вземем за пример.

Най-сериозно ще бъдат нараснали заплатите на държавните чиновници със приблизително обучение, т.е. тези, които работят на терен. При тях нарастването е към 15%. Това са шеф на противопожарен сектор, младши специалист, шпионин, полицейски контрольор, инструктор, а също старши служители на реда, пожарникари.

С към 40 лева ще е нарастването на професорите, доцентите, преподавателите, асистентите и основните асистенти в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Проектонаредбата планува нарастване на възнагражденията и за назначените на трудов контракт в системата. Там заплатата е избрана в рамките на начална и оптималната. С друго нарастване на оптимално вероятната заплата и без смяна на началната са парламентарният секретар, съветникът на министъра, както и началниците на клиники, лекари, фармацевти, счетоводители, юристконсулти, преводачи, психолози и др.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР