След като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55

...
След като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55
Коментари Харесай

Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение, за шефовете няма

След като в бюджета за 2018 година бяха планувани 55 млн. лева повече за чиновниците в Министерство на вътрешните работи, ведомството към този момент е готово с смяна в наредбата за заплатите с обновено главно заплащане на другите длъжности в системата. От нея се вижда, че служителите на реда с най-ниски заплати и тези, които работят на терен, ще получават от идната година по-високи заплати. За полицейските шефове нарастване не е планувано.

Проектът на наредбата е оповестен за публично разискване на портала strategy.bg за период от 14 дни. Краткият период за съвещания вносителите аргументират с това, че законът за бюджета, както и подзаконовите нормативни актове, би трябвало да се ползват от 1 януари 2018 година,

През идната година с непроменени заплати ще бъдат основният секретар на Министерство на вътрешните работи и заместникът му, както и всички служители на реда в основните дирекции на Министерство на вътрешните работи и всички шефове и началници, без значение от структурата, в която работят. Без нарастване са и проверяващите служители на реда, като се изключи тези от районните ръководства в София и проверяващите служители на реда към отделите в Столична дирекция на вътрешните работи.

При някои длъжности нарастването е минимално или 10 лева - като за разузнавачите трета степен в столичната полиция да вземем за пример.

Най-сериозно ще бъдат нараснали заплатите на държавните чиновници със приблизително обучение, т.е. тези, които работят на терен. При тях нарастването е към 15%. Това са шеф на противопожарен сектор, младши специалист, шпионин, полицейски контрольор, инструктор, а също старши служители на реда, пожарникари.

С към 40 лева ще е нарастването на професорите, доцентите, преподавателите, асистентите и основните асистенти в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Проектонаредбата планува нарастване на възнагражденията и за назначените на трудов контракт в системата. Там заплатата е избрана в рамките на начална и оптималната. С друго нарастване на оптимално вероятната заплата и без смяна на началната са парламентарният секретар, съветникът на министъра, както и началниците на клиники, лекари, фармацевти, счетоводители, юристконсулти, преводачи, психолози и други

Сред тях са и

инструкторите по диетично хранене в Министерство на вътрешните работи, диригентите, акушерките, фотографите,

работещи на трудов контракт в системата на силовото ведомство.

С нарастване и на началната и на оптималната заплата са шефовете на противоречивите действия, общежития, образователни бази, столови, хижи, механически реализатори, домакини, деловодители, магазинери, сервитьори, касиери, продавачи на бюфет или на книги, бояджии, бръснари, фризьори, дърводелци, заварчици, готвачи, сладкари, сарачи, шивачи и други

Синдикатите в Министерство на вътрешните работи обаче демонстрираха, че

няма да спрат с митингите,

а обещаните нараствания дефинираха като подигравка.

Вчера стана известно, че идващият им митинг ще е в първия ден от всеобщите пътувания в чужбина за Коледа - 22 декември. Тогава се чака служителите на реда да стачкуват на граничните пунктове с Гърция, Македония и Румъния. Денят е професионалният празник на граничните служители на реда. Работата на пунктовете няма да стопира, защото чиновниците на Министерство на вътрешните работи нямат право да стачкуват, до момента в който са на работа, обясниха от синдикатите. Почиващите в тези дни обаче ще застанат пред самите ГКПП-та и това може да провокира огромно закъснение на трафика.

Още през лятото те дадоха обещание, че митинги ще има на всеки празник в Министерство на вътрешните работи, до момента в който управлението не удовлетвори трите им претенции - нарастване на заплатите с минимум 15%, обвързване на главното заплащане със обществено измерим индикатор и правенето на нов закон с присъединяване на чиновниците на вътрешното министерство.

Те предизвестиха, че митингите ще продължат и по време на европредседателството на страната, което стартира от началото на идната година. Повече четете тук.

Така се стигна и до въпросното нарастване на бюджета на Министерство на вътрешните работи с 55 млн. лева за заплати, те обаче бяха избрани от синдикатите с думата " подигравка ". Тогава министърът на вътрешните работи изясни, че няма пари за нарастване с 15% на всички заплати и даде обещание нарастване сред 1% и 15%. Той твърдо съобщи и че най-ранният миг за покачването е началото на 2018 година, а не с противоположна дата от началото на 2017 година, каквото е желанието на синдикатите. Повече вижте тук.

Преди дни стана известно, че служителите на реда ще получат коледни бонуси, които не са раздавани от 10 години - съгласно вътрешния министър Валентин Радев, или от времето на ръководство на премиера Иван Костов - съгласно източници на " Дневник " в системата. Някои от служителите на реда одобриха новината за бонусите като опит да бъдат потушени митингите по време на европредседателството. Запитан през вчерашния ден за настроенията измежду служителите на реда за бонусите, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов разгласи, че не ги приема като комерсиална договорка. " Има средства, които могат да се разпределят и са разпределени, съгласно нас, по най-хубавия метод към чиновниците, които всекидневно извършват полицейска активност ", разяснява той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР