След като Украйна изтласка руския флот от западната част на

...
След като Украйна изтласка руския флот от западната част на
Коментари Харесай

The Telegraph: Действията на Русия в Черно море водят към пълномащабна война с НАТО

След като Украйна изтласка съветския флот от западната част на Черно море, Русия се пробва да употребява мини, с цел да ограничи или спре украинския експорт на зърно. В същото време руснаците употребяват дрейфуващи мини, което нарушава интернационалното право и може да предизвика огромен спор с НАТО. Това написа офицерът от английския кралски флот Том Шарп в публикация за The Telegraph, предава " Фокус ".

Както отбелязва Шарп, мините са най-простото и едно от най-ефективните военноморски оръжия. Причината е, че са евтини, лесни за направа, лесни за монтаж и е мъчно да им се противодейства.

Има обаче доста разпореждания на интернационалното право, които уреждат потреблението на морски мини. По-специално, Хагската спогодба гласи, че плаващите мини би трябвало да бъдат направени безвредни след не повече от един час дрейф, а закотвените мини би трябвало да бъдат обезопасявани, в случай че се откъснат. Като цяло мините, сходно на други оръжия, не би трябвало да се употребяват за безсистемно нахлуване на цивилни и/или неутрални.

" За страдание обаче тези правила се отнасят единствено за нас. Никой от нашите съперници, евентуални или действителни, не се интересува ни минимум от тях... Врагове като Иран и Русия свободно слагат мини, в това число особено проектирани дълготрайни дрейфиращи мини, отхвърлят, че са създали това, а по-късно са следили резултатите от безвредно разстояние ", написа специалистът

Друг проблем с мините е, че мъчно се обезвреждат.

Както отбелязва специалистът, някои военноморски сили, изключително европейските, имат ефикасни качества за неутрализиране на мини, само че доста от тях нямат и това е една област, в която да вземем за пример Съединените щати са изненадващо слаби.

Въпреки това, даже и с рационално ефикасни сили за разминиране, има два казуса с разчистването на морските мини: лишава доста време и в никакъв случай не можете да сте сигурни, че сте намерили всичко, отбелязва специалистът:

" Колкото по-голяма е площта и колкото по-нисък е мечтаният риск, толкоз повече време ще отнеме – и нужното време нараства експоненциално, до момента в който се доближаваме до цялостна сигурност ".

Мините също са рискови и на сушата, само че най-малко там, откакто разчистите дадена зона, тя остава чиста. В морето не е по този начин, изяснява той.

Досега детонациите на мини в Черно море бяха, за благополучие, необичайност, отбелязва специалистът, като загатва два случая - когато естонският товарен транспортен съд MV Helt беше ударен и потъна край Одеса през март 2022 година и когато корабът за насипни товари Vyssos беше ударен на път за пристанище Измаил на река Дунав.

Последици от минирането на Черно море

Както отбелязва специалистът, Русия разполага с няколко военни средства за стартиране на мини в Черно море - от подводници от клас Kilo до военни кораби, самолети и хеликоптери. Проблемът с слагането на мини е, че съвсем всеки транспортен съд може да го направи, показва той.

Нещо повече, минната акция на Русия в Черно море не е просто военно закононарушение. Шарп акцентира за какво това може да провокира и директна война с НАТО. Все отново Турция, България и Румъния са страни от НАТО и зърненият кулоар минава през техните териториални води:

" Какво се случва, когато свободно плаваща мина попадне в териториалните води на НАТО и потъне или повреди транспортен съд там? Това е обстановка, попадаща в член 5 от Устава на НАТО: Членовете на Алианса са длъжни да отговорят на такава офанзива, като че ли е офанзива против всички... Само въпрос на време е съветското миниране да докара до огромен случай, който може да ескалира обстановката ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР