След като Централните банки по света пуснаха в обращение рекордно

...
След като Централните банки по света пуснаха в обращение рекордно
Коментари Харесай

Иде ли инфлация от Китай, където базовите материали поскъпнаха с 7%?

След като Централните банки по света пуснаха в обращение рекордно количество пари през предходната година, с които държавните управления поддържаха стопанската система по време на световната пандемия, всички анализатори приказват за огромния риск от инфлация и бързо обезценяване на кеша. Към момента обичайна статистика не регистрира такава. Но един доста добър индикатор за това какво ни чака са цените на базовите артикули и запаси, които се създават във „ фабриката на света “ – Китай. 

По последни данни базовите материали и артикули в Китай са се повишили с 6,8% в границите на последните 12 месеца към края на април. Това е най-високият ритъм на повишаване за последните три години, демонстрира разбор на английското издание „ Файненшъл таймс “. В това число влизат всевъзможни руди, инертни материали, други естествени изкопаеми, дървесина и други, които са в основата на артикули, като перални или дрешници, да вземем за пример. Още повече, че доста от тези материали са насочени за експорт – Китай отбелязва растеж в експорта си от 16% на годишна база.

През цялата 2020 година цените на тези артикули в Китай се движеха под предпандемичните им равнища и бяха с към 1% по-евтини. Сегашното бързо възобновяване на стопанската система и огромното търсене на базови материали обаче тласка цените им внезапно нагоре.

Към края на април показателят на крайните потребителски артикули в Китай демонстрира повишаване от единствено 0,9% - по-високо в сравнение с до момента, само че доста по-ниско от повишението на цените на базовите материали. Освен това показателят, който демонстрира при какви цени търговците купуват на едро потребителски артикули, се покачва единствено с 0,3% на годишна база. Но анализаторите чакат тези равнища да се покачват и да доближат най-малко 3% до края на годината.

Много огромно въздействие ще има смяната в цените на материалите при разноските за строителство. „ Ако един строителен бизнесмен можеше да вземе заем от 1 милиарда $, с които да закупи задоволително стомана и цимент за даден план, то в този момент тази сума няма да му е задоволителна “, разяснява Тинг Лу, основен икономист във финансовия холдинг Nomura. Освен това изискванията, при които се отпускат заеми бяха повишени от китайското държавно управление, което значи спомагателни разноски и за финансовото привършване на дадената договорка.

Друг риск за повишение на потребителските артикули идва от дефицита на полупроводникови чипове. През предходната година голяма част от глобалното  произвеждане на чипове беше ориентирано към артикули като тв приемници и конзоли за видео игри – артикули, които се употребяват вкъщи, поради огромната смяна в потребителските привички. При отварянето на световната стопанска система обаче другите консуматори на тези чипове – като да вземем за пример производителите на коли – изпитват огромни компликации още веднъж да се снабдят с платките, които краткотрайно бяха отказали през 2020 година

Големите компании за произвеждане на чипове оповестиха вложения от към 10 милиарда $ за разширение на индустриалния си потенциал, само че сходни планове ще лишават доста време, преди да бъдат финализирани. Междувременно, по-високите цени ще контролират пазара. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР