След като стана ясно, че в първия парламентарен ден не

...
След като стана ясно, че в първия парламентарен ден не
Коментари Харесай

Анализатори: Станахме свидетели на политически инат

След като стана ясно, че в първия парламентарен ден не съумяха да излъчат ръководител на 48-ото Народно заседание, в студиото на Euronews Bulgaria разясниха социологът Елена Дариева и политологът Атанас Радев. Двамата бяха на мнение, че народните представители през днешния ден са показали политически дебелоглав.

„ Отново прибягнахме до механически процедури, спряхме часовника, защото по Конституция на първото съвещание на новосформираното Народно заседание, като се изключи че депутатите поставят клетва, трябваше да бъде определен и ръководител “, уточни Дариева.

 
В един мощно фрагментиран парламент ние станахме очевидци на една извънредно тежка борба на водещите две политически сили, които по този начин и не съумяха да излъчат водачество. И станахме очевидци на нещо, което мога да дефинира като „ тежък политически дебелоглав “. Което, резонно, провокира и мощно отвращение. Масово хората реагираха с отвращение на това, което виждат от залата.
Елена Дариева, социолог

„ Ние в тази борба се намираме от 2020 година – и започвайки с митингите, след това и 45-ия, 56-ия и 47-ия парламенти. Не бих могъл да дам рецепта за това по какъв начин може да се позволи тази обстановка, само че държанието на политическите представители при откриването и техните речи даваха една вяра. В огромна част от речите се съдържаше „ консенсус “, „ разговор “, „ диалози “ и така нататък И когато към този момент настъпи въпроса, когато би трябвало да се вземат решенията и точно би трябвало да настъпи този диалог, това отсъстваше “, означи Радев.

 
Въпросните номинации и този дебелоглав, за който аз мога да се съглася, в действителност взривиха Народното събрание още първия ден. Ние виждаме по поръчките, че това е мъртвороден парламент. Това значи, че ние имаме някакъв доста сериозен проблем, който аз бих го изтълкувал малко по-положително като една огромна политическа академия – и за политиците, и за нас като общество.
Атанас Радев, политолог

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР