След като стана ясно, че Турски поток“ ще мине през

...
След като стана ясно, че Турски поток“ ще мине през
Коментари Харесай

България ще строи 485 км нови тръби и компресорни станции за „Турски поток”

След като стана ясно, че „ Турски поток “ ще мине през България, държавният газопреносен оператор ще би трябвало да построи 11 км от турската граница до наша територия и още 474 км нов тръба до Сърбия. Освен това ще се построят и нови две компресорни станции. Това посочи през вчерашния ден в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.
 
Средствата ще бъдат обезпечени от българската компания. По предварителни планове за тръбата през българска територия се правят оценка на 2,8 милиарда лв.. За строителството ще бъде оповестена социална поръчка.
 

Енергийният министър Теменужка Петкова е уверена, че страната ще успее да съблюдава всички периоди за стартирането на втората тръба на „ Турски поток “.
 
От оповестените през октомври-ноември материали на газотранспортните оператори на България, Сърбия, Унгария и Словакия в границите на процедурата за запазване на техните бъдещи мощности излиза наяве, че „ Газпром “ е избрал маршрутът на втората права на „ Турски поток “ да мине през тези страни. В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 година, в Унгария през 2021 година и в Словакия през втората половина на 2022 година
 
-->

Процедурата е планувана от законодателството на Европейски Съюз и е нужна за строителството на нови газопроводи. Операторът предлага на участниците на пазара да купят бъдещите мощности, след привършване на търга е длъжен да ги построи в посочения период, а клиентите - да платят по-късно посредством директната такса.
 
„ Булгартрансгаз “ има намерение да организира през декември търг за бъдещите мощности на газопроводите на входа на българската система от Турция и на изхода в Сърбия. Капацитетът на входа, който се предлага за запазване от 1 януари 2020 година за 20 години, е 15,8 милиарда куб.м годишно (което изцяло подхожда на потенциала на едната тръба на „ Турски поток “), на изхода - 4 милиарда куб.м, освен това от 1 януари 2021 година там той би трябвало да се усили до 11 милиарда куб.м.
 


За доставките на тези размери от Турция през България ще бъде употребена част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „ Провадия “, в североизточна България, ще бъде издигната станция „ Нова Провадия “ и от нея ще бъде построен нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 МПа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „ Расово “ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в региона на град Зайчар.
 

Втората права, предопределена за доставки на Балканите, ще бъде единствено отчасти натоварена през 2020 година -за доставки в България, Гърция и Сърбия - а потенциалът ще бъде напълнен изцяло през 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР