След като стана ясно, че платените на зелено през 2019

...
След като стана ясно, че платените на зелено през 2019
Коментари Харесай

F 16 и нашенската крипто-краставица

След като стана ясно, че платените на зелено през 2019 година от държавното управление на Бойко Борисов изтребители F 16 ще получим чак през 2025 година, от Съединени американски щати долетя новината, че оттатък океана са одобрили желанието да ни продадат и още 8 такива самолета. С една цел - с оглед войната в Украйна, да бъде подсилена сигурността ни като страна членка на НАТО. 

Ако фактически сигурността на България беше от витално значимо значение, платените от Борисов самолети можеха да дойдат и по-рано, без производителите им да се оправдават за закъснението с пандемията. А тъй като сме изцяло предвидими евроатлантически сътрудници, Съединени американски щати умерено можеха да ни услужат краткотрайно с 25-30 изтребителя от по-старо потомство, до момента в който дойдат новите. А не да се постанова до 2025 година да пазим небето си със старите МиГ-ове.

Да не приказваме, че при сходно забавяне би трябвало да има наказателна клауза. За наказателна клауза обаче никой не смее да каже и дума.

За похлупак МиГ-овете също са проблематични. НАТО и Съединени американски щати ни притискат да предоставим годните да летят на Украйна. Както и всякаква бойна железария от времето на Съюз на съветските социалистически републики, която имаме на склад. Безвъзмездно и вечно, естествено.

По този мотив се задълбочава притеснението, че случили се това, ще се превърнем в евентуална цел на Русия. Въпреки обещанията на Съединени американски щати и НАТО да бранят всяка педя българска земя. Каква изгода от това, в случай че руснаците стартират да ни замерят с " Кинжал " -и и прочие софтуерни свръхзвукови убийци?

В тази обстановка изказването на заместник-министърът на защитата Йордан Божилов, че решението на Държавния департамент на Съединени американски щати да да утвърди договорката с нищо не задължава България, тъй като е част от вътрешна процедура сред държавното управление и Конгреса, е по-скоро смехотворно.

Тази вътрешна процедура е задействана... по наша самодейност. Миналата година служебният боен министър Георги Панайотов изиска от Щатите проектодоговор за втори транш изтребители. И откакто оня ден Съединени американски щати ни дадоха зелена светлина за договорката, към този момент... няма не желая, няма недей! Ще се бръкнем за нови 1.673 милиарда $ - множеството вкупом, защото - в случай че въобще ни разрешат разсрочено заплащане - то ще е в къси периоди.

Така че съдружното държавно управление на Кирил Петков се изправи пред още един главоболен въпрос: не дали, а какъв брой скоро ще похарчи още близо 3 милиарда лева за 8 нови самолета, които ще получим след една петилетка най-рано. Когато - дай, боже! - войната в Украйна от дълго време ще е прекъсната, без значение по какъв начин и от кого.

Това решение би трябвало да бъде взето на фона на все по-ожесточените политически конфликти сред ръководещи и съпротива, изострящата се енергийна рецесия, увеличаващи се цени на горивата, риска от прекъсване на доставките на съветски газ, ширещата се далавера с храни, заплахата от изпразване на зърнения хамбар на страната, растящата инфлация... А да - и на опасенията, че можем да се превърнем в евентуална цел на Русия, ако  " Демократична България " продължава да напира да подарим на Украйна остарелите МиГ-ове.

Всъщност, въпросът е напълно елементарен: трябва ли да се дават милиарди за оръжие, до момента в който българите харчат от ден на ден пари за храна, режийни и услуги, без държавното управление да направи каквото и да е, с цел да облекчи ситуацията им? А краставицата е на път да се трансформира в нашенската криптовалута, гонейки невиждани цени? 

 А беше време, когато Европейски Съюз искаше да ни санкционира, че произвеждаме криви, а не калибрирани краставици...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР