След като стана ясно, че най-големите производители на автомобили в

...
След като стана ясно, че най-големите производители на автомобили в
Коментари Харесай

Големите заблуди за електромобилите

След като стана ясно, че най-големите производители на коли в Германия са си създали ценови картел, рецензиите против колосите от Волфсбург, Щутгарт и Мюнхен не стопират. Което е изцяло разбираемо, откакто аферата с манипулираните дизелови мотори подкопа съществено доверието в бранша.

Самите автомобилни компании мълчат и чакат бурята да отмине. Което също е разбираемо, защото следствието против тях още е в самото начало и въпреки всичко важи презумпцията, че са почтени до доказване на противното. Освен това всяка неверна дума може да аргументи вреди за милиони, написа Хенрик Бьоме в "Дойче веле " (Deutsche Welle).

Учени настояват, че са покрай гражданска война при батериите за електрически автомобили

Най-мощната Tesla Model S измина над 900 км с едно зареждане

Ново шокиращо изследване: до 2035 година в Европа ще се продават единствено електрически автомобили

На този декор доближава друга стихия, която заплашва да промени напълно автомобилния бранш. Противниците на моторите с вътрешно горене честват, те предусещат края на своя зложелател - бълващата токсини в атмосферата горивна система, задвижвана с токсични фосилни боклуци.

Всичко това доста припомня за един различен енергиен поврат в Германия, която реши да се откаже от въглищата и урана и да ги размени с възобновими източници на сила. Обрат, който също коства милиарди и не може да бъде сбъднат без великодушни държавни дотации.

Това обаче не пречи на немските производители на слънчеви панели да банкрутират един след различен. Никое домакинство не желае в двора си ветрогенератори, нито пък е склонно покрай парцела му да минава магистрален електропровод за високо напрежение. По сходен метод стоят нещата и с мотора с вътрешно горене - въпросът е същият, от кое място ще пристигна нужното електричество, откакто бъдат закрити всички стандартни електроцентрали?

С какво ще се придвижваме, в случай че бъдат неразрешени моторите с вътрешно горене? Разбира се, че с електроавтомобили, гласи прибързаният отговор. Но никой към този момент не знае, дали електрическите коли ще се окажат годни да изпълнят тази задача. Защото екологичните изгоди от тях са доста противоречиви.

Например можете да карате Е-класа на "Мерцедес " цели 8 години, преди да достигнете равнищата на замърсяване на околната среда нужни за производството на електрическа "Тесла ". Една от аргументите за това е тежащата към звук батерия на електроавтомобилите.

Милиони електрически коли значи също и милиони акумулатори. Това от своя страна значи, че ще са ни нужни редки първични материали като литий и най-много кобалт, които се вграждат в батериите. А от кое място идва кобалтът? Основно от Конго - разтърсвана от революция и проядена от корупцията страна. Още по-лошо, в добива на кобалт в Конго са заети главно деца. А без кобалт няма да излезе нищо от прелестните проекти за електромобилност.

При производството на акумулатори се отделят отровни субстанции и фини прахови частици, както и тонове въглероден двуокис. А когато свърши животът на всички тези милиони акумулатори, те би трябвало да бъдат съответно съхранявани или рециклирани, другояче се трансформират в отровен боклук.

Може би електрическите коли съставляват единствено краткотрайно решение. Нищо чудно технологията на бъдещето да се назовава горивна клетка. Може би. Само че никой не знае - нито един авто корифей, нито някой началник на авто тръст може да подсигурява това. Никой към момента не знае отговора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР