След като стана ясно, че Брус Уилис страда от афазия,

...
След като стана ясно, че Брус Уилис страда от афазия,
Коментари Харесай

Още 5 известни личности с диагнозата на Брус Уилис

След като стана ясно, че Брус Уилис страда от афазия, dir.bg споделя за още пет звезди, които са били диагностицирани с тази подла болест. А какво по-точно представява тя?

Афазията е положение, което визира способността ви да поддържате връзка. То може да повреди речта ви, както и метода, по който пишете и разбирате говоримия и писмения език. Обикновено тя се появява ненадейно след инсулт или контузия на главата. Не е изключено да настъпи и последователно вследствие на постепенно разрастващ се мозъчен израстък или заболяване, което предизвиква прогресивно, трайно увреждане.

Брус Уилис
След като се сблъска със здравословни проблеми, звездата от " Умирай мъчно " беше диагностициран с афазия, " която въздейства на когнитивните му качества ", споделиха неговите близки през предишния месец. Това го довежда до сложното решение да се пенсионира.

" В резултат на това Брус се отдръпва от кариерата, която означаваше толкоз доста за него ", съобщи фамилията му - брачната половинка Ема Хеминг Уилис; дъщерите Румър Уилис, Скаут Уилис, Талула Уилис, Мейбъл Уилис и Евелин Уилис и някогашната му брачна половинка Деми Мур.
Шарън Стоун
През 2001 година звездата от " Първичен инстинкт " е откарана в болница с инсулт, който е провокирал " солиден " мозъчен кръвоизлив. Това показа самата тя пред " The Hollywood Reporter ". Актрисата кърви в продължение на девет дни, а по-късно прекарва идващите две години, " учейки се да върви и да приказва още веднъж " - и двата признака на афазията.

" Върнах се вкъщи от този инсулт заекваща, не можех да чета две години. Участвах в сериала " Закон и ред " и ми беше мъчно да се оправям с репликите си. Сега мога да приказвам за това, тъй като към този момент съм добре. Чувствам се в действителност добре, когато приказвам. ", споделя тя.

Емилия Кларк
Скоро откакто завършва фотосите на първия сезон на " Игра на тронове " през 2011 година, Кларк получава аневризма, която предизвиква инсулт и субарахноидален кръвоизлив. Това води до мозъчна интервенция, а две седмици по-късно тя не може да си спомни личното си име.

" Страдах от положение, наречено афазия, последица от контузията, която мозъкът ми беше претърпял ", споделя тя пред " The New Yorker " през 2019 година " В най-тежките си моменти молих медицинския личен състав да ме остави да умра. "

За благополучие на Кларк положението ѝ е краткотрайно.

През 2013 година тя претърпява втора интервенция, с цел да се оправи с друга аневризма. Въпреки че операцията е била с затруднения, актрисата към този момент е излекувана и се е върнала към нормалния си метод на живот.
Габриела Гифърдс
Като член на Камарата на представителите, обслужваща Аризона, Гифордс е простреляна в главата при опит за ликвидиране през 2011 година Оцелява, макар че след това има сложен път към оздравяването. След голям брой интервенции и месеци, прекарани в болница, тя се възвръща изцяло, само че продължава да се бори с афазията.

" Афазията в действителност е гадна ", споделя тя пред " PBS News Hour " през 2021 година " Думите са там, в мозъка ти. Просто не можеш да ги изкараш на открито. Обичам да приказвам. Аз съм разговорлива. "
Дик Кларк
Дългогодишният ефирен и радиоводещ, който умря през 2012 година, получи инсулт през декември 2004 година, който го сковава от едната страна и доста наруши говора му - признак на афазия.

Той трябваше да пропусне годишното си предаване в новогодишната нощ, а когато се върна през 2005 година, сподели, че говорът му към момента не е бил на равнище.

" Миналата година получих инсулт ", показа Кларк. " Той ме остави в неприятно положение. Трябваше да се науча да вървя и да приказвам още веднъж. Беше дълга, тежка битка. Говорът ми не е съвършен, само че се оправям. "
Ранди Травис
Докато се бореше със сърдечна непълнота през юли 2013 година, кънтри артистът получи солиден инсулт, който го направи некадърен да приказва.

" В моя случай мозъкът ми функционираше и можех да схваща какво ми се споделя, само че не можех да отговоря ", написа Травис в записките си от 2019 година

" Прекарах три месеца в логопедична терапия, преди да се науча да споделям буквата " А ". Накрая, след към година и половина, можех да кажа " да ", " не " и " баня ". Можех да изрека и " обичам те " и няколко други изречения, само че не повече. Всичко това беше извънредно разочароващо за мен. "

Травис обаче непрестанно напредва и съумява да възвърне гласа си, като през последните години даже изнася концерти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР