След като стана ясно, че България може да загуби като

...
След като стана ясно, че България може да загуби като
Коментари Харесай

ПАДЕНИЕ: България е на път да изгуби един от символите си!

След като стана ясно, че България може да загуби като обичайни храни „ Българско кисело мляко “, „ Българско бяло саламурено сирене “, „ Български кашкавал “, „ Кашкавал Балкан “, „ Карловска луканка “, „ Карловски луканков колбас “, „ Лютеница Първомай “ и „ Българска боза “, поради дългогодишни проблеми на розопроизводителите, България е на път да загуби и признака си. Това показа розопроизводителят от село Горно Черковище Димитър Кралев, представен от БГНЕС.

Според Кралев, има картел на розопреработвателите за ниска изкупна цена на тяхната стока. "Тъй като стоката ни не е трайна, а би трябвало още до обяд да я предадем, нямаме избор”, сподели още Кралев. Изкупната цена за тази година ще е към 2 лева за кг.

На розоберачите се заплаща сред 80 стотинки и 1 лев. Именно поради това облагата се понижава до най-малко и огромна част от хората, отглеждащи рози са на път да се откажат. Според специалисти тази година в България се чака да бъде създадено към 3 тона розово масло.

Близо 37 000 декара са розовите насаждения у нас, като 13 000 са единствено в казанлъшкия район. За извличане на 1 кг розово масло са нужни от 3 до 5 тона розов цвят.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР