След като спечели спринтовото състезание в Джеда преди две седмици

...
След като спечели спринтовото състезание в Джеда преди две седмици
Коментари Харесай

Иваса с втора победа за сезона след една щура основна надпревара в Австралия

След като завоюва спринтовото съревнование в Джеда преди две седмици водачът на ДАМС Аюму Иваса завоюва своята втора победа за сезона във Формула 2, откакто победи в главната конкуренция на пистата „ Албърт парк “ в Австралия.

Японецът започва от полпозишъна в Мелбърн, само че успеха му не бе толкоз лесна, колкото резултатите бих предположили. Иваса опази първото си място в началните турова на конкуренцията, в която той започва с меките гуми на Пирели, след което управлява развоя на събитията в първия стинт.

Японският играч направи своето наложително прекъсване в бокса в края на осмата обиколка, когато на пистата бе изкарана колата за сигурност след случая сред локалния любим Джак Дуън (Виртуози) и Джак Крауфорд (Хайтек) в прекъсването за 11-я завой. След стопа си Иваса се върна на пистата на шестата позиция, само че всички водачи пред него бяха стартирали с медиум смесите и занапред щяха да стопират в бокса.

Още в деветата обиколка Иваса прогресира с едно място, откакто Дуън посети своите механици, с цел да премине от медиум към софт, а обиколка по-късно австралиецът направи противоположната промяна, с цел да изкара до финала с медиум. При рестарта Иваса резервира мястото си, само че по-късно той последователно стартира да си пропрява път през колоната в щурите обиколки в средата на дистанцията, с цел да стигне до втората позиция малко след средата на надпреварата.

В случая пред него бе само Фредерик Вести (Према), който се възползва оптимално от чистата писта пред себе си и отвори задатък от близо 5 секунди, само че занапред трябваше да стопира. На собствен ред Иваса също съумя да се откъсне малко пред преследвачите си, само че тези разликите бяха заличени седем тура преди финала, когато още веднъж на пистата излезе колата за сигурност.

Тя бе изкарана поради случая на Рой Нисани (Шаруз) на правата сред завои 2 и 3, където израелецът стъпи върху тревата от дясната страна на пистата, завъртя се и се удари в стената, с цел да напусне конкуренцията. Освен че събра колоната, тази неутрализация на надпреварата разреши на Вести да направи своя пит стоп и да се върне на пистата на седмата позиция, макар че мина през зоната за сигурност на първия завой.

Подобни проблеми имаше и Енцо Фитипалди (Карлин), който се и завъртя, а при опита си за връщане на пистата докосна бетонната стена със задното си ляво окачване. Бразилецът съумя да продължи, само че безусловно секунди по-късно, когато той увеличи скоростта си, удареното окачване се счупи и той нямаше по какъв начин да овладее колата си и се удари тежко в стена, като за малко не уцели и спрелия на трасето болид на Нисани.

Тази злополука на Фитипалди удължи интервала с колата за сигурност, коята се прибра в бокса в края на 30-та от общо 33 обиколки. При рестарта движещият се на четвъртата позиция Виктор Мартинс (АРТ) блокира предните си гуми в прекъсването за предпоследния завой и се удари в Денис Хаугер (МП Моторспорт) още преди действителното възобновяване на конкуренцията.

Този удар извади и двамата от битката за успеха и разреши на Вести да се изкачи до петото място, а датският водач се пребори и за четвъртата позиция, изпреварвайки Зейн Малони (Карлин) в прекъсването за първата крива. След това, с меките си гуми, той се опита да се пребори и с Артур Леклер (ДАМС) за последното място на подиума, само че DRS влакчето, което се образува зад Иваса не му разреши да стори това.
 Хаугер победи в спринтовото съревнование от Формула 2 в Австралия Хаугер победи в спринтовото съревнование от Формула 2 в Австралия
В края на надпреварата успеха бе за Иваса, втори приключи Тео Пуршер (АРТ), а трети на подиума се качи Леклер, за който това е първо качване на подиума във Формула 2. На крачка от призовото класиране остана стартиралият 13-ти Вести, който съумя да запише и най-бързата обиколка в хода на надпреварата.

Точки от шестата конкуренция за сезона във Формула 2 взеха още Малони, Джехан Дарувала (МП Моторспорт), Ричърд Вершоор (Ван Амерсфоорт), Дуън, Куш Майни (Кампос) и Роман Станек (Трайдънт). Лидерът в генералното класиране преди днешния старт Ралф Бошунг (Кампос) не съумя да вземе точки, откакто финишира на 18-то място и бе финален от приключилите.

Като цяло уикендът в Австралия бе призрачен за швейцарския водач, който остана 11-ти в квалификацията, след което даже не започва в спринта след случай по време на опознавателната си обиколка. Така той загуби първото си място в генералното класиране, където водач с актив от 58 точки е днешният победител Иваса, втори с 50 е Пуршер, а третото място се заема от Вести, който имаше 42 пункта на своята сметка. С цялостната нула в Австралия Бошунг се смъкна до четвъртото място в общото нареждане, а неговият пасив от водача е 25 точки.

Сезон 2023 във Формула 2 продължава след месец с двете надпревари по улиците на азербайджанската столица Баку.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР