След като служебният кабинет отказа 6 от 7-те танкера, които

...
След като служебният кабинет отказа 6 от 7-те танкера, които
Коментари Харесай

Отдясно отхвърлиха опитите на кабинета отново да вкара Газпром в играта

След като служебният кабинет отхвърли 6 от 7-те танкера, които щяха да възстановяват част от доставките се оказа, че сме в " наложителност " и още по-неизбежно би трябвало да се обърнем към " Газпром ". Това написа във фейсбук досегашният народен представител от " Демократична България " Ивайло Мирчев

Не виждам нищо неизбежно за договаряния с " Газпром ", на собствен ред сподели по някогашният енергиен министър, в този момент областен кмет в София Трайчо Трайков.

Днес беше показано едно-единствено решение, а точно " Газпром Експорт ", сподели пък досегашният ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски от " Продължаваме Промяна, представен в известие на партията.

Тримата политици от политическия набор център - дясно разясниха декларираното от служебния енергиен министър Росен Христов, като представител на Кризисния щаб в енергетиката, че нямало да може да се мине без договаряния с " Газпром ", било неизбежно, въпреки че те щели да бъдат доста сложни, съгласно него. 

Ивайло Мирчев: " Газпром " не е просто търговец, а политически инструмент

" Очевидно българското държавно управление желае да върне България към съветската енергийна взаимозависимост - нещо, за което предупредихме неведнъж. Вместо да се пази националният ни интерес се търси метод по какъв начин още веднъж България да бъде направена подвластна от волята на Путин ", счита Мирчев.

По думите му, съветският газов колос " Газпром " не е просто снабдител на газ. " Това е геополитически инструмент за въздействие на Путин. " Газпром " не е на ниска цена снабдител - информация Унгария, която сега заплаща повече от България за газ (при единствен снабдител Русия, а Орбан непосредствен другар на Путин). Ние също ще получаваме безценен газ, с неоценимата поддръжка на служебния кабинет. " Газпром " не е благонадежден снабдител - газът стопира и потегля тогава, когато Путин реши - информация Франция, Италия и Германия, на които " Газпром " спря газа, когато Путин им подреди ", написа още Мирчев в своя Фейсбук профил.

Според него няма никакъв смисъл да се връщат доставките на газ от Русия. България има задоволително варианти да получава газ, стига държавното управление да има желанието да го вземе. А цената няма да е по-висока от тази на " Газпром ", счита още политикът.



Според Мирчев държавното управление не е резервирало слотове от гръцкия терминал, макар че потенциалът му е подсилен и опция за запазване имаше и още има, както и не са непокътнати на никое място слотове за ноември и декември, с цел да се подсигуряват нужните количества газ. Освен това не е реализирана договореност с Турция за доставки и транспорт. " Вместо да форсира гръцката връзка ни сподели неуместни фотоси, с които опита да потвърди, че е незавършена. Освен това не е квалифициран проект за компенсиране на битовите консуматори и бизнеса за високите цени на газа.

 Подводните камъни на рублевия указ за заплащане на газа Виж още

" По този метод кабинетът не просто не работи за българския народен интерес, а обслужва този на Путин - да продължи България да бъде енергийно подвластна от Русия, а с това да се елементарни и с геополитическата си самостоятелност ", приключва позицията си някогашният народен представител Ивайло Мирчев.

Трайков: Ще има арбитраж за стотици милиони

Трябва да сме сигурни в разбора на това по какъв начин ще ни се отрази бъдещият арбитражен спор с " Газпром ", тъй като подобен ще има, това е неизбежно, съобщи някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков.

 Хронология на предизвестеното завръщане към Виж още

" Не виждам нищо неизбежно за договаряния с " Газпром ". Арбитраж ще има и то за стотици милиони - има контракт, няма доставка, това е некоректен снабдител. Значението на " Булгаргаз " е пресилено - тя е дребна комерсиална компания, която префактурира количества към крайни клиенти. Трябва ни търговец, който играе на пазара за ползите на страната, добави Трайков.

Във връзка с към момента дейния контракт с " Газпром износ " той разяснява, че " в момента се губят големи количества пари и някой е отговорен за това. Те (руснаците) евентуално ще настояват, че ние сме отговорни, а ние, че те са отговорни. Арбитраж ще има и той ще е за стотици милиони ", добави той. 

Трайков означи, че съгласно него решението за рецесията с газа е в две направления - обезпечаване на количествата газ на рационална цена и намаляването на потреблението или намиране на опция за тези количества, които не могат да бъдат набавени на рационална цена.

 Росен Христов: Вече е неизбежно да не преговаряме с Виж още

Рибарски: Разговорите с " Газпром " не дадоха резултат

Лутането на служебния кабинет слага пред сериозна заплаха цялата енергийна система на страната. Това съобщи Радослав Рибарски във видеообръщение, изпратено от пресцентъра на " Продължаваме Промяната ". По думите на Рибарски през днешния ден е било показано едно-единствено решение, а точно " Газпром Експорт ".

" Разговори с " Газпром Експорт " са водени неведнъж и от постоянния кабинет, само че това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и в този момент, а зимният отоплителен сезон следва. Сериозно би трябвало да се прегледат опциите за различни доставки. И поръчката за аукционни търгове се вижда, че също не дава предстоящите резултати. Това блуждаене на служебния кабинет слага пред сериозна заплаха цялата енергийна система на страната ", сподели той.

Радослав Рибарски съобщи още, че през днешния ден е била доказана доставката на един-единствен транспортен съд с полутечен газ.

" За останалите служебният кабинет посочи повода, че няма нужните
слотове, само че както беше направено изказване от гръцкото държавно управление при започване на август, потенциалът на Ревитуса ще бъде повишен до края на месеца. Именно това ни даваше вяра, че останалите кораби с полутечен газ (общо седем - б.р.) също ще бъдат доказани и по този метод ще бъдат подсигурени доставките за зимния отоплителен сезон и за промишлеността ", добави Рибарски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР