След като седмици наред регионалното министерство и АПИ твърдяха, че

...
След като седмици наред регионалното министерство и АПИ твърдяха, че
Коментари Харесай

Регионалното министерство призна провала с тол системата

След като седмици наред районното министерство и АПИ твърдяха, че всичко върви по график, в четвъртък стана ясно, че стартът на тол системата въпреки всичко няма да е на 16 август и ще се отсрочи най-малко с три месеца. Новината пристигна от спешна среща при премиера Бойко Борисов с представители на транспортния отрасъл. Бизнесът от дълго време предизвестява, че комплицираната електронна мрежа за таксуване на камионите и рейсовете съгласно изминатите километри, трябва да се настройва и тества най-малко 6 месеца, преди действително да проработи.  А пробите започнаха с голямо забавяне - едвам оня ден.

 

" Искането на сектора, с което се съобразихме и съгласихме, е от 16 август да създадем проби в действително време с инсталирани бордови устройства на техни камиони, без да заплащат такси " изясни министър председателят Борисов. Целта е в този период да се следи трафикът - вътрешният и директният, което ще помогне и за по-разумно установяване на размера на таксите за другите типове транспортни средства.

Регионалният министър Петя Аврамова разгласи, че стартират срещи с представители на браншовите организации, на които ще бъдат коментирани нови предложения за пътните такси. Превозвачите неведнъж сигнализираха, че показаната неотдавна проектотарифа ще удари грубо по джоба и бизнеса, и потребителите. Окончателните ставки ще бъдат избрани, откакто минат 3-месечните проби.

Обхватът на тол системата също е обект на разногласия. Според транспортния бранш таксуване за разстояние би трябвало да има единствено автомагистралите и първокласните пътища, само че не и за второкласни и третокласни пътища, както е планувано. Превозвачите акцентират, че у нас ще се заплаща за 65% от пътната мрежа, до момента в който в цяла Европа обсегът е надалеч по-малък (в Германия да вземем за пример е 7%). И по тази тематика е вероятен " компромис " и предстоят договаряния

 

Само ден по-рано шефът на пътната агенция и районният министър Петя Аврамова в един глас уверяваха медиите, че подготовката върви без спънки и че няма потребност от дълго тестване на системата.  " Сухите тренировки ", както ги нарекоха от АПИ, започнаха на 15 май.

Бизнесът е извънредно неудовлетворен от безотговорното държание на държавните институции при въвеждането на тол системата. За фирмите, който возят пасажери и товари, е значимо да знаят тъкмо кои пътища ще бъдат платени и какви ще са таксите, с цел да могат да преизчислят разноските и цените на услугите си.

 

НАПРЕД-НАЗАД

В началото на годината електронната система за събиране на пътните такси започва с е-винетките и настана безпорядък - проблеми със софтуера, срив на уеб сайтове, изчезнали устройства за самотаксуване и нелепи оправдания на АПИ, която твърдеше, че всичко е тествано и готово за работа. Сега сюжетът бе на път да се повтори с пътните таксите за изминат път. Все отново в този момент държавните институции, притиснати от предизвестията недоволството на транспортните компании, взеха решение да не прибързват с нововъведението. 

 

ОФЕРТА

" Телетол ", която бе определена за втори  " народен снабдител ", съобщи, че ще даде късмет и на други компании да обслужват тол системата.  " Първото, което ще създадем, е да дадем достъп до всеки човек, който има уебсайт, приложение или физически обект и който би желал да продава винетки. Така част от парите, които се заплащат за винетки ще се преразпределят към дребния бизнес, а не към корпоративни ползи "  пише в съобщение на компанията до медиите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР