След като се вижда, че не вървим напред, може би

...
След като се вижда, че не вървим напред, може би
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Време е да си приберем костите на Гоце

" След като се вижда, че не вървим напред, може би е време Гоце Делчев да си пристигна дома ".

Това сподели пред NOVA NEWS Христо Христов, диригент и правнук на най-малкия брат на Гоце Делчев.

" Не могат ли да празнуват индивида Гоце Делчев, а не да се спори дали е македонец или българин. Това е неверна режисура. Нека да го празнуват като културен човек, който се е борел хората да не бъдат парадайса. Това да бъдеш свободен човек е ужасно значимо, няма по-ценно нещо, а той се е борел за другите да я имат ", съобщи още Христов.

Той бе безапелационен, че никой не може да изтрие административно какъв си по националност и гена, а Гоце Делчев самичък си е споделил, че е българин.

" Подкрепям настояването да се върнат костите на Гоце Делчев в България, да се върне и архива на Македонския теоретичен институт и библиотеката, които са им била дарени от Тодор Павлов. Има метод - посредством Европейския съд ", съобщи в предаването историкът акад. Георги Марков.

Според него освен това държание от страна на Северна Македония е добре да се замразят договарянията сред двете страни за две години.

" Искат да отстранят историята. Те виждат, че българските политици отстъпват и стават по-активни. Искат македонско национално малцинство в България. Това ще стане, в случай че Македония влезе в Европейски Съюз с наше снизхождение ", счита историкът.

За него разногласието за Гоце Делчев е непотребен, той самичък се е определил като българин.

" Не можем да поносим грабежа на историята. Те да се пишат каквито си желаят, само че ние няма да позволим да се фалшифицира историята ", безапелационен бе акад. Марков.

Той счита, че и самите македонци не са уверени изцяло, че Гоце Делчев е македонец, откакто в Народното събрание се занимава с иницииране на дейности и събития, които да популаризират активността му в страната.

" На тях им пречи истината, тъй като те разчитат на лъжата и го знаят. Кирил Петков бърка - не трябва да загърбваме историята, ние идваме от нея, никой не си загърбва историята ", акцентира ученият.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР